Fantastisch toch? Afvallen door eens veel te eten!

Ik ben weer behoorlijk goed bezig, al zeg ik het zelf. Ik ben sinds enkele weken weer aan het leven zoals ik dat 8 jaar geleden deed, toen ik in een dikke 8 maanden tijd van 113 naar een goede 75 kilo ben gegaan. Nu wil ik van 88 à 89 kilo weer onder de 80 duiken. Nog een kleine 4 kilo te gaan…

Mijn dieetjaar 2011 was echt zo’n ingrijpende periode, waarin ik best hard werken moest, om resultaat te boeken, dat ik maar al te goed weet hoe ik gewicht verliezen kan. Sporten is essentieel. Of tenminste: bewegen. Veel wandelen in mijn geval. Veel water drinken ook. Weinig of geen alcohol drinken. Gezonder en lichter eten. Makkelijk is het allemaal niet, maar ingewikkeld ook niet.

Sommige mensen zweren dan wel bij het vermijden van bepaalde combinaties of ingrediënten om af te vallen (geen brood, of geen vlees combineren met aardappelen of pasta), maar zelf heb ik daar nooit aan meegedaan. Ik heb altijd mijn gezond verstand gebruikt.

Crashdiëten verfoei ik ook. Vooral omdat die volgens mij erg moeilijk vol te houden zijn, en voor mij, als levensgenieter daarom ook nooit zouden werken. Evenwicht is alles. Dat, en gezonder en een beetje soberder leven. Hogere wiskunde is het niet, en er bestaan al zeker geen wondermiddeltjes.

Maar, en dit is het leuke: wanneer ik in een periode van diëten zit, durf ik ook wel eens een keer echt goed te zondigen. Ik let dan de hele week ontzettend goed op, ik eet dan voorzichtig, ik sport, en ik drink geen wijn. Maar op zondag (of vrijdagavond) leg ik m’n dieet dan eens een dagje helemaal opzij.

Dan ga ik bijvoorbeeld naar een toprestaurant, en ik zondig dan niet een klein beetje, maar echt veel. Ik eet dan bijna alles waar ik zin in heb. Een volledig gastronomisch menu? Waarom niet? Ik beschouw het als een cadeautje voor mezelf. Omdat ik zo goed bezig ben. Uitkijken naar die zondag houdt me op de been, en helpt me om het diëten vol te houden. Dan denk ik: komaan, nog een kilometertje wandelen, morgen mag je eens eten wat je wil.

En het kan ook echt geen kwaad. Psychologisch helpt het, maar, en dat is het leuke, ook fysiek is het best een goed idee. Want wanneer je enkel mager en licht eet, en dus opmerkelijk minder calorieën naar binnen speelt, denkt je lichaam: “de derde wereldoorlog is blijkbaar uitgebroken, rantsoeneren is de boodschap.” En wanneer je die magere periode dan eens stevig doorbreekt, werkt dat blijkbaar als een katalysator, en schiet je verbrandingsoven weer stevig in gang.

Sinds ik weer begonnen ben met de ochtendshow begin augustus, ben ik weer zeer goed aan het opletten, en de kilootjes gingen er vlot af. Maar de laatste week kabbelt het een beetje, ook al ben ik nog altijd even hard aan het wandelen en gezond aan het eten. Maar de weegschaal blijft wat hangen. Dat kan wat demotiverend werken: je doet je best, maar valt niks af.

Maar gisterenavond hadden we een etentje met vrienden, en ik heb uitgebreid gekookt, en alles gegeten waar ik zin in had. 8 gangen. Pas op: ik kook nooit te vettig of te rijk meer. Maar toch. Ik heb ook dessert gegeten. Ook boter op m’n brood gedaan. Lekkere aangepaste wijnen gedronken. Kortom: niet overdreven, maar wel genoten met volle teugen.

En ja hoor, vanochtend lijkt het alsof de weegschaal plotseling weer goedgezind is. Ik weeg weer een paar honderd gram minder. Ik voel het: die avond zondigen heeft me weer eens deugd gedaan. Mijn metabolisme is opnieuw in gang getrapt. En op de koop toe wil ik vandaag per se een lange wandeling maken. En gezond eten. Na een avondje zondigen, ben ik weer klaar om er weer stevig in te vliegen.

Iedereen moet dat zondigen trouwens op zijn of haar manier doen. Die hamburger van de foto zal ik nu niet naar binnen spelen. Omdat ik de zonde wil kiezen die ik zelf echt lekker vind. Bij mij zal dat dan bijvoorbeeld eerder eens een bordje lekkere kaas zijn. Dat is, net als die burger, ook een caloriebom, maar ik geniet er wel ontzettend van. En dat mag dus, af en toe. Meer nog: het houdt je metabolisme op gang.

Nog één kanttekening. Dat uitgebreide eten, en een goed glas drinken, moet uiteraard de uitzondering blijven. Wanneer je het om de dag doet, kun je het natuurlijk vergeten. Het is die heerlijke uitzondering die de regel bevestigt. De beloning voor hard werken. En op die manier een prima stimulans om al die andere dagen extra uit te kijken. Voor mij werkt het. Voor jullie ongetwijfeld ook! En nu ben ik weg, ik wil weer een hele lange wandeling maken.