Afvallen door veel te eten! Hoe kan dat?

Ik ben weer behoorlijk goed bezig, al zeg ik het zelf. Ik ben sinds enkele maanden weer aan het leven zoals ik dat 11 jaar geleden deed, toen ik in 8 maanden tijd van 113 naar een goede 75 kilo ben gegaan. Nu wil ik van 97 kilo weer rond de 80 kilo raken. Nog een kleine 6 kilo te gaan…

Mijn dieetjaar 2011 was echt zo’n ingrijpende periode, waarin ik best hard werken moest, om resultaat te boeken, dat ik maar al te goed weet hoe ik gewicht verliezen kan. Sporten is essentieel. Of tenminste: bewegen. Veel wandelen in mijn geval. Veel water drinken ook.  Gezonder en lichter eten. Makkelijk is het allemaal niet, maar ingewikkeld ook niet.

Sommige mensen zweren dan wel bij het vermijden van bepaalde combinaties of ingrediënten om af te vallen (geen brood, of geen vlees combineren met aardappelen of pasta), maar zelf heb ik daar nooit aan meegedaan. Ik heb altijd mijn gezond verstand gebruikt. Crashdiëten verfoei ik ook. Vooral omdat die volgens mij erg moeilijk vol te houden zijn, en voor mij, als levensgenieter daarom ook nooit zouden werken. Evenwicht is alles. Dat, en gezonder en een beetje soberder leven. Hogere wiskunde is het niet, en er bestaan al zeker geen wondermiddeltjes.

Maar, en dit is het leuke: wanneer ik in een periode van diëten zit, durf ik ook wel eens een keer echt goed te zondigen. Ik let dan de hele week ontzettend goed op, ik eet dan voorzichtig, ik sport, en ik drink nauwelijks alcohol. Maar op zondag (of vrijdagavond) leg ik m’n dieet dan eens een dagje helemaal opzij. Dan ga ik bijvoorbeeld naar een toprestaurant, en ik zondig dan niet een klein beetje, maar echt veel. Ik eet dan bijna alles waar ik zin in heb. Een volledig gastronomisch menu? Waarom niet? Ik beschouw het als een cadeautje voor mezelf. Omdat ik zo goed bezig ben. Uitkijken naar die zondag houdt me op de been, en helpt me om het diëten vol te houden. Dan denk ik: komaan, nog een kilometertje wandelen, morgen mag je eens eten wat je wil.

En het kan ook echt geen kwaad. Psychologisch helpt het, maar, en dat is het leuke, ook fysiek is het best een goed idee. Want wanneer je enkel mager en licht eet, en dus opmerkelijk minder calorieën naar binnen speelt, denkt je lichaam: “de derde wereldoorlog is blijkbaar uitgebroken, rantsoeneren is de boodschap.” En wanneer je die magere periode dan eens stevig doorbreekt, werkt dat blijkbaar als een katalysator, en schiet je verbrandingsoven weer stevig in gang. Iedereen moet dat zondigen trouwens op zijn of haar manier doen. Die hamburger van de foto zal ik nu niet naar binnen spelen. Omdat ik de zonde wil kiezen die ik zelf echt lekker vind. Bij mij zal dat dan bijvoorbeeld eerder eens een bordje lekkere kaas zijn. Dat is, net als die burger, ook een caloriebom, maar ik geniet er wel ontzettend van. En dat mag dus, af en toe. Meer nog: het houdt je metabolisme op gang.

Nog één kanttekening. Dat uitgebreide eten, en een goed glas drinken, moet uiteraard de uitzondering blijven. Wanneer je het om de dag doet, kun je het natuurlijk vergeten. Het is die heerlijke uitzondering die de regel bevestigt. De beloning voor hard werken. En op die manier een prima stimulans om al die andere dagen extra uit te kijken. Voor mij werkt het. Voor jullie ongetwijfeld ook! En nu ben ik weg, ik wil weer een hele lange wandeling maken.