Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin.
Soms kreeg je een levenswijsheid mee:
“You will soon be promoted.”
“Love is around the corner.”
“Your lucky number is 8.”
“Don’t eat yellow snow.” (ja, echt gebeurd!)
Maar weet je wat ik me nog het meest herinner? Die kleine porseleinen kopjes, waarin je na het eten een warm drankje kreeg. Meestal was dat saké, al werd het ook wel eens als pruimenwijn verkocht. En dan kwam de echte verrassing: in het bodemglazuur verscheen, tadaaaaa… een blote madam, zodra je kopje leeg was. De grote discussie aan tafel was dan altijd wie “de mooiste” had.
Ik vraag me af: bestaan die eigenlijk nog in deze meer woke tijden? Of is die traditie stilletjes verdwenen? Bestaan ze trouwens ook met blote meneren? Of misschien met kattentekeningen, Chinese tempels of andere zedige verrassingen? Ik kon er alleszins altijd wel eens goed mee lachen. En eerlijk: ik vond het soms nog leuker dan het koekje zelf. Fijne Fortune Cookie Day iedereen, en laat me weten of jullie die kopjes ook nog kennen of plekken weten waar ze nog gebruikt worden.
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer
Deze week gingen we nog eens dineren bij een van onze favoriete restaurants van de afgelopen jaren in Barcelona, Molino de Pez. Het is intussen een vaste traditie geworden om er tijdens elke vakantie minstens één keer te gaan eten, en ze kennen ons daar ondertussen al goed … Lees meer
In de aanloop naar Halloween zie je ze overal: pompoenen aan voordeuren, in interieurs en etalages. Maar veel mensen vragen zich af: kun je zo’n volledige pompoen ook gewoon in de oven klaarmaken … Lees meer
De calzone is een pizza in zakvorm, een opgerolde variant van de klassieke Italiaanse pizza. Oorspronkelijk komt hij uit Napels, de bakermat van de pizza, en de naam betekent letterlijk “broekspijp” in het Italiaans — een knipoog naar zijn opgerolde vorm … Lees meer