Gelukkig nieuwjaar voor elk van jullie. Hopelijk heb je de overgang van oud naar nieuw goed gevierd! Geen idee of je zotte tradities hebt om het nieuwe jaar te vieren. Maar ik weet wel dat in vele landen het inzetten van een nieuw jaar gepaard gaat met bijzondere tradities. Die variëren sterk van land tot land, maar ze dragen allemaal bij aan het feestelijke karakter van de jaarwisseling en het verwelkomen van een nieuw jaar vol mogelijkheden.
Would Be Chef is een culinair platform dus ik zet er een paar op een rij die met specifieke gerechten te maken hebben. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om black eyed peas en kool te eten voor voorspoed. Black eyed peas zijn crèmekleurige bonen met een zwart ‘oog’ in het midden. Niet te verwarren met de muziekband.
In Nederland is het eten van oliebollen (ronde gefrituurde deegballen) en appelflappen een traditionele lekkernij rond de jaarwisseling. In veel Spaanstalige landen, waaronder Spanje en Mexico, eten mensen bij elke klokslag om middernacht een druif. Twaalf druiven in totaal. Elke druif vertegenwoordigt een maand van het komende jaar. Bij het eten van elke druif maakt men een wens voor de overeenkomstige maand.
Een traditie die veel voorkomt in Ierland en Schotland tijdens de nieuwjaarsviering is “First Footing”. Er wordt geloofd dat de eerste bezoeker de eerste persoon die een huis binnenkomt na middernacht op oudejaarsavond geluk brengt voor het komende jaar. Traditioneel gezien gaan ze er van uit dat die eerste persoon best een man is, dat zou meer geluk brengen (geen idee waarom), en hij brengt geschenken mee zoals brood, zout en whisky.
Dichter bij huis hebben we de “West-Vlaamse lukken” De naam “West-Vlaamse lukken” komt van “geluk wensen”. In West-Vlaanderen worden deze harde wafeltjes traditioneel in de nieuwjaarsmaand geschonken om elkaar geluk te wensen. Her en der bakken huismoeders in West-Vlaanderen rond nieuwjaar nog deze boterwafels als geschenk voor familie en vrienden en ook als geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen.
Ik wens jullie veel geluk met een glas bubbels van Wijn Ornelis. Ik hoop dat ze geluk brengen in 2024 en ik wens het je ook van harte toe.
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer