Gelukkig nieuwjaar voor elk van jullie. Hopelijk heb je de overgang van oud naar nieuw goed gevierd! Geen idee of je zotte tradities hebt om het nieuwe jaar te vieren. Maar ik weet wel dat in vele landen het inzetten van een nieuw jaar gepaard gaat met bijzondere tradities. Die variëren sterk van land tot land, maar ze dragen allemaal bij aan het feestelijke karakter van de jaarwisseling en het verwelkomen van een nieuw jaar vol mogelijkheden.
Would Be Chef is een culinair platform dus ik zet er een paar op een rij die met specifieke gerechten te maken hebben. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om black eyed peas en kool te eten voor voorspoed. Black eyed peas zijn crèmekleurige bonen met een zwart ‘oog’ in het midden. Niet te verwarren met de muziekband.
In Nederland is het eten van oliebollen (ronde gefrituurde deegballen) en appelflappen een traditionele lekkernij rond de jaarwisseling. In veel Spaanstalige landen, waaronder Spanje en Mexico, eten mensen bij elke klokslag om middernacht een druif. Twaalf druiven in totaal. Elke druif vertegenwoordigt een maand van het komende jaar. Bij het eten van elke druif maakt men een wens voor de overeenkomstige maand.
Een traditie die veel voorkomt in Ierland en Schotland tijdens de nieuwjaarsviering is “First Footing”. Er wordt geloofd dat de eerste bezoeker de eerste persoon die een huis binnenkomt na middernacht op oudejaarsavond geluk brengt voor het komende jaar. Traditioneel gezien gaan ze er van uit dat die eerste persoon best een man is, dat zou meer geluk brengen (geen idee waarom), en hij brengt geschenken mee zoals brood, zout en whisky.
Dichter bij huis hebben we de “West-Vlaamse lukken” De naam “West-Vlaamse lukken” komt van “geluk wensen”. In West-Vlaanderen worden deze harde wafeltjes traditioneel in de nieuwjaarsmaand geschonken om elkaar geluk te wensen. Her en der bakken huismoeders in West-Vlaanderen rond nieuwjaar nog deze boterwafels als geschenk voor familie en vrienden en ook als geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen.
Ik wens jullie veel geluk met een glas bubbels van Wijn Ornelis. Ik hoop dat ze geluk brengen in 2024 en ik wens het je ook van harte toe.
Chicken fingers, ook wel chicken tenders of kippenreepjes genoemd, zijn in feite niets meer of minder dan stukjes kipfilet die in langwerpige reepjes worden gesneden en daarna gepaneerd en gebakken of gefrituurd … Lees meer
Zaterdag 26 juli is het officieel Bagel Day. Een goeie reden om dat heerlijke broodje op Would Be Chef eens in de schijnwerpers te zetten. Bagels zijn ronde broodjes met een gaatje in het midden, en ze hebben een bijzondere bereiding: eerst worden ze kort gekookt, daarna gebakken … Lees meer
Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer
Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer
Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer
Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer
Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer
Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer