Nieuws

Gin Tonic? Ik hou meer van deze variant…

Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen. Het was de hype, tot een paar jaar geleden. Komkommer, lavendel, roze peper, rozemarijn, je kon er bijna soep van trekken. De hype is intussen wat gaan liggen, en eerlijk gezegd: dat vind ik niet erg. Af en toe waag ik me er nog eens aan, al moet ik toegeven dat ik niet zo dol ben op het bittere, en die kinine mag voor mij gerust wat minder aanwezig zijn.

Toch is het net dat bittertje dat de gin-tonic zijn karakter geeft, en dat heeft alles te maken met zijn opmerkelijke oorsprong. De drank ontstond niet in een hippe bar, maar bij Britse soldaten in India in de negentiende eeuw. Zij moesten kinine drinken tegen malaria, maar dat smaakte naar niets goed. Om dat bittere spul wat draaglijker te maken, mengden ze het met water, suiker, limoen en een scheut gin. Zo werd een medicijn plots een verfrissend drankje met een hoek af, en de rest is geschiedenis.

Wat ooit begon als noodzaak, groeide uit tot een stijlvolle klassieker die later de basis vormde voor een hele wereld aan variaties. Tijdens de ginrage van de voorbije jaren was het een beetje te veel van het goede, maar nu het allemaal wat is afgekoeld, kunnen we weer gewoon genieten van wat het eigenlijk is: een simpel, fris aperitief met een mooi verhaal erachter. Zelf kies ik liever voor een zachtere tonic, eentje die niet te straf in de mond blijft hangen, zodat het geheel wat ronder smaakt.

En omdat ik de laatste tijd graag alcoholvrije aperitieven uittest, kom ik wel eens bij de zogenaamde “alcoholvrije gins” terecht, of toch bij dranken die diezelfde uitstraling hebben. Het is verrassend hoe goed sommige daarvan dat frisse, kruidige gevoel kunnen nabootsen, zonder dat er een druppel alcohol aan te pas komt. Al moet ik eerlijk zeggen: ik vervang de tonic dan vaak liever door ginger beer, dat geeft wat pit, zonder dat bittere kantje waar ik niet zo voor te vinden ben.

Gerelateerde nieuwsberichten

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Een beetje stout is plezant

Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer

Dit mag mijn laatste avondmaal zijn

Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer

Candy Day

4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer

Mensen verklaren me gek dat ik zo vroeg opsta op vakantie

Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer

Steeds meer warme bakkers zijn vrouw. Waarom?

Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer

Ik heb lichte paniek veroorzaakt bij onze bloemist

Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer

Is eigeel echt zoveel ongezonder dan eiwit?

Veel mensen kiezen bij hun ontbijt of lunch voor alleen eiwit, in de veronderstelling dat het gezonder is: minder vet, minder calorieën, beter voor het hart … Lees meer