Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten.
Maar verspilling is al helemaal erg. Je wilt toch ook geen groenten of fruit weggooien omdat ze overrijp of rot zijn geworden.
Daarom twaalf erg nuttige tips om je verse groenten en ook fruit goed te bewaren. Heb je zelf nog goede tips, laat ze me gerust weten, we kunnen elkaar alleen maar helpen.
Drie à 5 graden is de ideale temperatuur om je groenten en fruit te bewaren.
Appelen verspreiden namelijk etheen, een chemische stof die andere groenten veel sneller laat rijpen. Tenzij je dus het rijpingsproces wil versnellen, kun je er beter geen appelen bijleggen.
Erg rijpe appelen zijn rauw niet zo lekker meer, maar gestoofd wel! In taarten of appelmoes zeker nog bruikbaar.
Wanneer je paddenstoelen in keukenpapier draait gaan ze veel langer knapperig blijven.
Harde groenten als wortel of selder kun je best in een doosje of bokaal vol water bewaren om ze langer vers te houden.
Onder je groenten een paar velletjes keukenpapier leggen helpt, want die absorberen vocht en houden je groenten langer vers.
Verse bessen best even wassen met water en wat azijn en ze zullen langer bewaren.
Groenten wassen en dan terug in de ijskast leggen bevordert schimmelvorming, niet doen dus.
Wil je niet dat je bananen sneller bruin worden, breek ze dan niet van de tros. Dat afbreken versnelt namelijk het rijpingsproces.
Bij beiden geeft dat een nefaste invloed op de smaak. Aardappelen die te koel bewaard worden beginnen suikers aan te maken en dat levert een rare smaak op. Tomaten verliezen al na enkele uren al hun smaak in de koelkast.
Wanneer je tomaatjes bijna overrijp worden, en je kunt ze niet meteen gebruiken, kun je ze in de oven drogen of half drogen. Bewaar ze dan in olijfolie in de frigo en ze gaan nog minstens een week erg lekker en bruikbaar zijn voor in een pasta of als hapje vooraf.
De beste manier om altijd verse groenten te hebben: kweek ze zelf. Of koop ze bij een groenteboer in de buurt. Verser kan niet!
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer