Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten.
Maar verspilling is al helemaal erg. Je wilt toch ook geen groenten of fruit weggooien omdat ze overrijp of rot zijn geworden.
Daarom twaalf erg nuttige tips om je verse groenten en ook fruit goed te bewaren. Heb je zelf nog goede tips, laat ze me gerust weten, we kunnen elkaar alleen maar helpen.
Drie à 5 graden is de ideale temperatuur om je groenten en fruit te bewaren.
Appelen verspreiden namelijk etheen, een chemische stof die andere groenten veel sneller laat rijpen. Tenzij je dus het rijpingsproces wil versnellen, kun je er beter geen appelen bijleggen.
Erg rijpe appelen zijn rauw niet zo lekker meer, maar gestoofd wel! In taarten of appelmoes zeker nog bruikbaar.
Wanneer je paddenstoelen in keukenpapier draait gaan ze veel langer knapperig blijven.
Harde groenten als wortel of selder kun je best in een doosje of bokaal vol water bewaren om ze langer vers te houden.
Onder je groenten een paar velletjes keukenpapier leggen helpt, want die absorberen vocht en houden je groenten langer vers.
Verse bessen best even wassen met water en wat azijn en ze zullen langer bewaren.
Groenten wassen en dan terug in de ijskast leggen bevordert schimmelvorming, niet doen dus.
Wil je niet dat je bananen sneller bruin worden, breek ze dan niet van de tros. Dat afbreken versnelt namelijk het rijpingsproces.
Bij beiden geeft dat een nefaste invloed op de smaak. Aardappelen die te koel bewaard worden beginnen suikers aan te maken en dat levert een rare smaak op. Tomaten verliezen al na enkele uren al hun smaak in de koelkast.
Wanneer je tomaatjes bijna overrijp worden, en je kunt ze niet meteen gebruiken, kun je ze in de oven drogen of half drogen. Bewaar ze dan in olijfolie in de frigo en ze gaan nog minstens een week erg lekker en bruikbaar zijn voor in een pasta of als hapje vooraf.
De beste manier om altijd verse groenten te hebben: kweek ze zelf. Of koop ze bij een groenteboer in de buurt. Verser kan niet!
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer