Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten.
Maar verspilling is al helemaal erg. Je wilt toch ook geen groenten of fruit weggooien omdat ze overrijp of rot zijn geworden.
Daarom twaalf erg nuttige tips om je verse groenten en ook fruit goed te bewaren. Heb je zelf nog goede tips, laat ze me gerust weten, we kunnen elkaar alleen maar helpen.
Drie à 5 graden is de ideale temperatuur om je groenten en fruit te bewaren.
Appelen verspreiden namelijk etheen, een chemische stof die andere groenten veel sneller laat rijpen. Tenzij je dus het rijpingsproces wil versnellen, kun je er beter geen appelen bijleggen.
Erg rijpe appelen zijn rauw niet zo lekker meer, maar gestoofd wel! In taarten of appelmoes zeker nog bruikbaar.
Wanneer je paddenstoelen in keukenpapier draait gaan ze veel langer knapperig blijven.
Harde groenten als wortel of selder kun je best in een doosje of bokaal vol water bewaren om ze langer vers te houden.
Onder je groenten een paar velletjes keukenpapier leggen helpt, want die absorberen vocht en houden je groenten langer vers.
Verse bessen best even wassen met water en wat azijn en ze zullen langer bewaren.
Groenten wassen en dan terug in de ijskast leggen bevordert schimmelvorming, niet doen dus.
Wil je niet dat je bananen sneller bruin worden, breek ze dan niet van de tros. Dat afbreken versnelt namelijk het rijpingsproces.
Bij beiden geeft dat een nefaste invloed op de smaak. Aardappelen die te koel bewaard worden beginnen suikers aan te maken en dat levert een rare smaak op. Tomaten verliezen al na enkele uren al hun smaak in de koelkast.
Wanneer je tomaatjes bijna overrijp worden, en je kunt ze niet meteen gebruiken, kun je ze in de oven drogen of half drogen. Bewaar ze dan in olijfolie in de frigo en ze gaan nog minstens een week erg lekker en bruikbaar zijn voor in een pasta of als hapje vooraf.
De beste manier om altijd verse groenten te hebben: kweek ze zelf. Of koop ze bij een groenteboer in de buurt. Verser kan niet!
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer