Nieuws

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten.

Maar verspilling is al helemaal erg. Je wilt toch ook geen groenten of fruit weggooien omdat ze overrijp of rot zijn geworden.

Daarom twaalf erg nuttige tips om je verse groenten en ook fruit goed te bewaren. Heb je zelf nog goede tips, laat ze me gerust weten, we kunnen elkaar alleen maar helpen.

1 Zorg voor de perfecte temperatuur in je frigo

Drie à 5 graden is de ideale temperatuur om je groenten en fruit te bewaren.

2 Bewaar geen appelen bij je groenten

Appelen verspreiden namelijk etheen, een chemische stof die andere groenten veel sneller laat rijpen. Tenzij je dus het rijpingsproces wil versnellen, kun je er beter geen appelen bijleggen.

3 Overrijpe appelen zijn nog eetbaar

Erg rijpe appelen zijn rauw niet zo lekker meer, maar gestoofd wel! In taarten of appelmoes zeker nog bruikbaar.

4 Paddenstoelen bewaar je best in keukenpapier

Wanneer je paddenstoelen in keukenpapier draait gaan ze veel langer knapperig blijven.

5 Bewaar harde groenten in water

Harde groenten als wortel of selder kun je best in een doosje of bokaal vol water bewaren om ze langer vers te houden.

6 Leg keukenpapier in je ijskast

Onder je groenten een paar velletjes keukenpapier leggen helpt, want die absorberen vocht en houden je groenten langer vers.

7 Was bessen met water met wat azijn

Verse bessen best even wassen met water en wat azijn en ze zullen langer bewaren.

8 Was andere groenten pas net voor het bereiden

Groenten wassen en dan terug in de ijskast leggen bevordert schimmelvorming, niet doen dus.

9 Bananen kun je best in een tros laten

Wil je niet dat je bananen sneller bruin worden, breek ze dan niet van de tros. Dat afbreken versnelt namelijk het rijpingsproces.

10 Bewaar aardappelen en tomaten niet in je frigo

Bij beiden geeft dat een nefaste invloed op de smaak. Aardappelen die te koel bewaard worden beginnen suikers aan te maken en dat levert een rare smaak op. Tomaten verliezen al na enkele uren al hun smaak in de koelkast.

11 Droog je tomaten

Wanneer je tomaatjes bijna overrijp worden, en je kunt ze niet meteen gebruiken, kun je ze in de oven drogen of half drogen. Bewaar ze dan in olijfolie in de frigo en ze gaan nog minstens een week erg lekker en bruikbaar zijn voor in een pasta of als hapje vooraf.

12 Kweek je eigen groenten of koop lokaal

De beste manier om altijd verse groenten te hebben: kweek ze zelf. Of koop ze bij een groenteboer in de buurt. Verser kan niet!

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer