
12 SLIMME TIPS OM GROENTEN EN FRUIT LANGER TE BEWAREN
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten.
Maar verspilling is al helemaal erg. Je wilt toch ook geen groenten of fruit weggooien omdat ze overrijp of rot zijn geworden.
Daarom twaalf erg nuttige tips om je verse groenten en ook fruit goed te bewaren. Heb je zelf nog goede tips, laat ze me gerust weten, we kunnen elkaar alleen maar helpen.
1 ZORG VOOR DE PERFECTE TEMPERATUUR IN JE FRIGO
Drie à 5 graden is de ideale temperatuur om je groenten en fruit te bewaren.
2 BEWAAR GEEN APPELEN BIJ JE GROENTEN
Appelen verspreiden namelijk etheen, een chemische stof die andere groenten veel sneller laat rijpen. Tenzij je dus het rijpingsproces wil versnellen, kun je er beter geen appelen bijleggen.
3 OVERRIJPE APPELEN ZIJN NOG EETBAAR
Erg rijpe appelen zijn rauw niet zo lekker meer, maar gestoofd wel! In taarten of appelmoes zeker nog bruikbaar.
4 PADDENSTOELEN BEWAar je best IN KEUKENPAPIER
Wanneer je paddenstoelen in keukenpapier draait gaan ze veel langer knapperig blijven.
5 BEWAAR HARDE GROENTEN IN WATER
Harde groenten als wortel of selder kun je best in een doosje of bokaal vol water bewaren om ze langer vers te houden.
6 LEG KEUKENPAPIER IN JE FRIGO
Onder je groenten een paar velletjes keukenpapier leggen helpt, want die absorberen vocht en houden je groenten langer vers.
7 WAS BESSEN MET WATER EN WAT AZIJN
Verse bessen best even wassen met water en wat azijn en ze zullen langer bewaren.
8 WAS ANDERE GROENTEN PAS NET VOOR HET BEREIDEN
Groenten wassen en dan terug in de ijskast leggen bevordert schimmelvorming, niet doen dus.
9 je BANANEN kun je best IN een TROS LATEN
Wil je niet dat je bananen sneller bruin worden, breek ze dan niet van de tros. Dat afbreken versnelt namelijk het rijpingsproces.
10 BEWAAR TOMATEN EN AARDAPPELEN NIET IN jE FRIGO
Bij beiden geeft dat een nefaste invloed op de smaak. Aardappelen die te koel bewaard worden beginnen suikers aan te maken en dat levert een rare smaak op. Tomaten verliezen al na enkele uren al hun smaak in de koelkast.
11 DROOG JE TOMATEN
Wanneer je tomaatjes bijna overrijp worden, en je kunt ze niet meteen gebruiken, kun je ze in de oven drogen of half drogen. Bewaar ze dan in olijfolie in de frigo en ze gaan nog minstens een week erg lekker en bruikbaar zijn voor in een pasta of als hapje vooraf.
12 KWEEK je EIGEN GROENTEN OF KOOP liefst LOKAAL
De beste manier om altijd verse groenten te hebben: kweek ze zelf. Of koop ze bij een groenteboer in de buurt. Verser kan niet!
Reacties