Nieuws

10 ingrediënten die je best niet aan gasten serveert

Op het internet circuleren allerlei lijstjes met ingrediënten waar heel veel mensen een afkeer van hebben. Chefs gebruiken die lijstjes, omdat ze zeker bij menu’s proberen ingrediënten te gebruiken die zo weinig mogelijk mensen afschuwelijk vinden.

Je wilt zowel bij etentjes thuis, als bij het samenstellen van menu’s voor bedrijfsrestaurants of ziekenhuizen, en ook bij het bedenken van dagschotels voor brasserieën zoveel mogelijk mensen een plezier doen natuurlijk. De meeste van onderstaande ingrediënten vind ik zelf lekker, maar ik hou er toch ook wel wat rekening mee als ik gasten op bezoek heb.

  1. Rode biet: de “zogenaamde aardesmaak” schrikt heel veel mensen af. Nochtans is het echt een zeer gezonde groente, en een mooie smaakmaker. Ik heb best wat gerechten staan op de blog met rode biet, onder andere dit met grijze garnalen.
  2. Paddenstoelen: meestal is de textuur de boosdoener. Wanneer de paddenstoelen in een saus verwerkt zijn lukt het soms nog wel. Rauw vinden mensen het ergst. Zonde, want een pasta met paddenstoelen is bijvoorbeeld een topper, en een toast champignon is ook heerlijk.
  3. Lever en andere ingewanden: één van de meest gehate ingrediënten. Wie lust het wel? Ik moet zeggen: een stuk gebakken lever hoeft voor mij ook niet meer. Maar niertjes, heerlijk. Foie gras kun je beter ook niet meer serveren als je discussie aan tafel wil vermijden, veel mensen eten het niet meer om ethische redenen.
  4. Blauwe kaas: te scherp voor velen, en de gedachte dat er schimmel inzit schrikt ook veel mensen af. Ikzelf kan er maar niet genoeg van krijgen. Gevulde cannelloni met blauwe kaas is een topper.
  5. Spruiten: probeer die maar eens aan kinderen te verkopen. Nochtans, probeer deze truc eens en je zult schrikken: ze gaan het wellicht lekker vinden.
  6. Olijven: te bitter of te scherp voor kinderen, maar veel volwassenen lusten het wel. Het heeft met ouder worden te maken. Dan hoor je ouders op een bepaald moment zeggen “een olijfje proeft hij nu wel al eens…”
  7. Oesters: voor veel mensen te glibberig en vies. Nochtans zoooo lekker. Ik moet wel zeggen, ik hoef er geen 24 na elkaar. En ik lust ze ook graag gegratineerd.
  8. Bloedworst: bloed eten vinden veel mensen walgelijk. En toch zou je eens deze taart met appelmoes en pens moeten proberen te maken.
  9. Koriander: “precies alsof je zeep proeft” zeggen velen. You love it or hate it. Maar in de Aziatische keuken is het verse kruid bijna onmisbaar.
  10. Vet vlees: Vet is de smaakmaker aan vlees. Maar hoeveel mensen snijden het witte randje vet zelfs niet van hun heerlijke rauwe ham. Zonde.

Gerelateerde nieuwsberichten

Verfijnd, en makkelijk te maken: vichyssoise

Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer

Zo makkelijk kun je zelf pickles saus maken

Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer