10 ingrediënten die je best niet aan je gasten serveert

Morgen is het weer kerstavond en ga je wellicht weer gasten ontvangen. Wat kan je hen zeker voorschotelen, en wat beter niet? Ik heb wel enkele tips!

Op het internet circuleren allerlei lijstjes ingrediënten waar heel veel mensen een afkeer van hebben. Chefs gebruiken die lijstjes, omdat ze zeker bij menu’s proberen ingrediënten te gebruiken die zo weinig mogelijk mensen afschuwelijk vinden.

Je wilt zowel bij etentjes thuis, als bij het samenstellen van menu’s voor bedrijfsrestaurants of ziekenhuizen, en ook bij het bedenken van dagschotels voor brasserieën zoveel mogelijk mensen een plezier doen natuurlijk. De meeste van onderstaande ingrediënten vind ik zelf lekker, maar ik hou er toch ook wel wat rekening mee als ik gasten op bezoek heb.

 

  1. Rode biet: de “zogenaamde aardesmaak” schrikt heel veel mensen af. Nochtans is het echt een zeer gezonde groente, en een mooie smaakmaker. Ik heb best wat gerechten staan op de blog met rode biet, onder andere dit met grijze garnalen.
  2. Paddenstoelen: meestal is de textuur de boosdoener. Wanneer de paddenstoelen in een saus verwerkt zijn lukt het soms nog wel. Rauw vinden mensen het ergst. Zonde, want een pasta met paddenstoelen is bijvoorbeeld een topper, en een toast champignon is ook heerlijk.
  3. Lever en andere ingewanden: één van de meest gehate ingrediënten. Wie lust het wel? Ik moet zeggen: een stuk gebakken lever hoeft voor mij ook niet meer. Maar niertjes, heerlijk. Foie gras kun je beter ook niet meer serveren als je discussie aan tafel wil vermijden, veel mensen eten het niet meer om ethische redenen.
  4. Blauwe kaas: te scherp voor velen, en de gedachte dat er schimmel inzit schrikt ook veel mensen af. Ikzelf kan er maar niet genoeg van krijgen. Gevulde cannelloni met blauwe kaas is een topper.
  5. Spruiten: probeer die maar eens aan kinderen te verkopen. Nochtans, probeer deze truc eens en je zult schrikken:
  6. Olijven: te bitter of te scherp voor kinderen, maar veel volwassenen lusten het wel. Het heeft met ouder worden te maken. Dan hoor je ouders op een bepaald moment zeggen “een olijfje proeft hij nu wel al eens…
  7. Oesters: voor veel mensen te glibberig en vies. Nochtans zoooo lekker. Ik moet wel zeggen, ik hoef er geen 24 na elkaar. En ik lust ze ook graag gegratineerd.
  8. Bloedworst: bloed eten vinden veel mensen walgelijk. En toch zou je eens deze taart met appelmoes en pens moeten proberen te maken.
  9. Koriander: “precies alsof je zeep proeft” zeggen velen. You love it or hate it. Maar in de Aziatische keuken is het verse kruid bijna onmisbaar.
  10. Vet vlees: Vet is de smaakmaker aan vlees. Maar hoeveel mensen snijden het witte randje vet zelfs niet van hun heerlijke rauwe ham. Zonde.