Op 29 oktober vieren we Havermoutdag, een ode aan één van de meest klassieke en veelzijdige ontbijtgranen die er bestaan. Havermout, of oatmeal zoals het internationaal heet, is een eenvoudige maar voedzame start van de dag. Het zit boordevol vezels, levert langdurige energie en helpt je spijsvertering op gang. Geen wonder dat het in veel landen al eeuwenlang een basisontbijt vormt.
In onze gewoontes en eetpatronen past havermout perfect. Je kunt het koken met melk of water, of een nachtje laten weken voor een snelle “overnight oats”. Voeg fruit, noten, zaden of een beetje honing toe en je hebt een ontbijt dat zowel vullend als smaakvol is. Het mooie aan havermout is dat het niet alleen voedzaam is, maar ook eindeloos kan worden gevarieerd: zoet, hartig, warm of koud.
Mijn mama heeft in haar zalige boek “Mijn Mama’s Kookboek” zelfs een recept voor havermouttaart staan. Een echte klassieker uit onze jeugd die ik hier graag met je deel.
Een taartje van mijn mama is altijd een lekker idee…. In haar kookboek Mijn Mama’s Kookboek, dat nog steeds te koop is kun je enkele van haar lekkere taarten ontdekken. Ik kan nog zoveel leren van mijn lieve mama als het over gebak gaat, en ik ben dan ook erg blij om dat te mogen doen.
Want ook al ben ik zelf eigenlijk niet zo’n taartenbakker (ik hou in principe niet van al dat precieze afwegen, en dat is bij patisserie wel nodig natuurlijk) toch moet ik zeggen dat de taart-recepten van mijn mama in feite heel simpel om te maken zijn, en dat het succes daarom ook gegarandeerd is … Lees meer
Recept
Hemelse havermouttaart van mijn mama
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer