Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis. En eerlijk? Ik had tot dan toe nog nooit één tomatenplant aangeraakt, laat staan iets geoogst, maar mijn beide pepe’s hadden een groentetuin, dus ergens was ik wel gefascineerd. Gelukkig waren mijn schoonouders meteen enthousiast. Ze hebben groene vingers én geduld, en zo werd die serre in de eerste maanden eigenlijk vooral hun terrein.
Maar intussen is er toch wel iets veranderd. Ik betrap mezelf erop dat ik steeds vaker tussen de planten en de groenten te vinden ben, als een koning in zijn koninklijke serres. Eerst was dat gewoon uit nieuwsgierigheid, maar nu echt met goesting. Want als hobbykok is zo’n serre gewoon goud waard. Ja, er staan elk jaar wel tomaten, courgettes en paprika’s in – klassiekers. Maar wat ik vooral fantastisch vind? De overvloed aan verse kruiden.
Peterselie, tijm, basilicum, koriander, munt… Ze staan er allemaal, geurend en groener dan groen. En dus wandel ik vaak voor het koken even naar buiten, schaartje in de hand, en pluk ik wat ik nodig heb. Niks uitgedroogds uit een potje, maar échte smaakmakers, recht van de plant in de pan. Of op het bord. Of in de marinade.
Een simpel stukje vis met dille en citroen. Pasta met verse basilicum en oregano. Munt in een dressing of een zomerse cocktail. Dat soort dingen maakt koken nog leuker.
Het enige wat ik moet onthouden? Water geven. Klinkt logisch, maar daar durf ik dus al eens aan voorbij te gaan als het druk is. Gelukkig geven de kruiden zelf het signaal wel – hangend, zielig, roepend om aandacht. Dan weet ik weer: geen smaak zonder zorg.
Dus ja, ik ben nog altijd geen doorgewinterde tuinier. Maar die serre? Die heeft mijn keuken veranderd. En dat vind ik fantastisch.
Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer