“Het is niet zo leuk meer in Barcelona”

De vakantie in Barcelona zit er alweer op. Nog een mooie wandeling vandaag, lekker lunchen straks, en vanavond vliegen we weer naar België want morgen maak ik weer radio met Anke. Er is een tijd van komen, en een tijd van gaan. Zeggen ze toch? En ik kan en wil niet klagen. Ik heb ontzettend genoten van de voorbije vakantie. Het heeft zeer veel deugd gedaan.

Wel heel opvallend: Barcelona bruist weer net zo hard als enkele jaren geleden. De winkelstraten lopen weer bomvol en als je een monument wil gaan bezoeken van Gaudi, dan sta je weer heeeeel lang aan te schuiven. Best een ticket online kopen dus. De voorbije twee jaar was dat eigenlijk niet nodig, want door covid was de stad stil, doods soms. Vandaag is dat weer helemaal anders. Wie over vier weken de paasvakantie in Barcelona komt doorbrengen is bij deze dus gewaarschuwd: alles goed op voorhand boeken, ook de restaurants, want ook die zitten snel vol tegenwoordig.

Een kennis van ons die de voorbije weken ook een weekend op bezoek was in de stad zei “Het is niet zo leuk meer in Barcelona”. Die meende dat dus echt, en ik snap een klein beetje wat hij daarmee bedoelde. De voorbije twee jaar had de rust wel iets. Vliegtuigen zaten niet altijd vol, je kon in elk restaurant makkelijk terecht, nergens moest je aanschuiven. Barcelona was weer van de inwoners. Er was rust en sereniteit. Sommige mensen vonden het zalig om over een lege Ramblas te wandelen.

Maar ik kan je verzekeren, de meeste locals zijn blij met hoe de stad vandaag weer stevig aan het opleven is. Ze hebben de voorbije decennia misschien wel eens gesakkerd op die miljoenen toeristen die de stad overspoelden, maar dat doodse van de covid-jaren, dat willen ze hier dus echt niet meer terug. Ook voor de economie waren het trouwens trieste tijden. Geloof me: 90 procent van de inwoners van Barcelona vinden het leuker met dan zonder toeristen.