Weet je wat ik het meest bijzondere ingrediënt in de keuken vind? Je zult het misschien niet geloven, maar dat zijn: restjes. Klinkt onnozel of misschien zelfs een beetje gek, maar het is absoluut waar. Restjes zijn de verborgen schatten van elke keuken! Ik heb sowieso een bloedhekel aan het weggooien van eten. Er zijn zoveel mensen die dagelijks honger lijden en armoede kennen, dat het bijna respectloos voelt om eten zomaar weg te kieperen. Elke maaltijd die je maakt, is namelijk het resultaat van arbeid, energie en middelen, en die verdienen het volgens mij om met respect behandeld te worden.
Restjes kunnen de basis zijn voor de lekkerste, meest onverwachte gerechten. De smaak die restjes de dag na het feest hebben, is nog beter dan de eerste dag. Wat dacht je bijvoorbeeld van die overgebleven gebraden kip? Of die groenten die je niet helemaal hebt opgegeten? Met een beetje creatief denken tover je ze om in een heerlijke maaltijd. Het is een beetje als het vinden van een verborgen schat in je koelkast – ga er toch mee aan de slag!
Als je even vastzit, zoek dan op het internet naar recepten met leftovers, op basis van wat je nog in je frigo hebt staan. Je zult versteld staan van de bergen inspiratie die je kunt vinden. Een gouden tip: bijna alle groenten, maar ook vlees en vis, kunnen de perfecte basis vormen voor een pasta, risotto, curry of ovenschotel. Het is een beetje als koken met een “mystery box”, waar je geen idee hebt wat erin zit, maar het eindresultaat is vaak heerlijk! Wees dus vooral creatief en durf buiten de gebaande paden te denken. Laat niets verloren gaan, want ook restjes verdienen een tweede leven.
Geniet volle bak, en laat die restjes je inspireren!
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer