DE WITLOOF ROLLETJES VAN MIJN MEME JULIA
Nieuws

Hier vochten mijn broer en ik voor …

Nu ja, “vochten” is misschien een groot woord. Mijn broer Arn en ik hadden als kind uiteraard onze discussies en ruzies — wie niet? Maar ik denk dat we meestal goed overeenkwamen. We waren verschillend, dat wel. Ik was meer de dromer van ons twee: de dichter, de toneelspeler, de verhaaltjesverteller. Arn was eerder de sporter, de doener. Toch speelden we vaak goed samen.

We groeiden op in een warm nest, met een fijne maar ook duidelijke opvoeding van mama Anny en papa André. En één ding stond bij ons thuis altijd centraal: lekker eten. Mama is namelijk een uitstekende kok. En als ik erover nadenk… er was eigenlijk maar één ding waar echt (figuurlijk) om gevochten werd aan tafel: de kaaskorst op de witloofrollekes.

Dat recept kwam van mijn meme Julia, en mama heeft het perfect overgenomen. Intussen maak ik het zelf ook nog altijd op dezelfde manier, en de korst is fenomenaal. Het geheim? Niet gewoon kaas, maar een mengeling van gemalen kaas en paneermeel, goed door elkaar gemengd. Net voor de schotel de oven in gaat, leggen we er nog kleine blokjes boter bovenop.

Tijdens het bakken smelt die boter mooi over de kaas en het paneermeel, en als je dan de grill even aanzet, krijg je die zalig goudbruine korst die licht kraakt als je er met je vork door gaat. En geloof me: iedereen probeert dan een zo groot mogelijk stuk van die kaaskorst te bemachtigen. Arn en ik vroeger zeker, maar ik vermoed dat onze ouders daar stiekem ook hun strategie voor hadden. Letterlijk een gouden truc, of beter: een goudbruine, met kaas, paneermeel en een beetje boter.

Omdat het nu toch het seizoen is, deel ik hieronder graag ook ons familierecept voor de witloofrollekes. Simpel, huiselijk en onweerstaanbaar lekker.

DE WITLOOF ROLLETJES VAN MIJN MEME JULIA
Recept

De witloof rolletjes van mijn meme julia

Nooit vergeet ik de prachtige weekends en de heerlijke vakanties die ik bij mijn Pepe Pierke en Meme Julia mocht doorbrengen in hun kleine boerderijtje in Merelbeke. Meme en pepe waren allebei doodgewone, maar hardwerkende, lieve volksmensen. Ze waren niet rijk, maar ze genoten van het leven met volle teugen … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer