Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken. Ik heb behoorlijk gestoeft met het dier op sociale media, want zo’n beest had ik nog nooit gezien. Toch kreeg ik best wat reacties van mensen die zeiden: kreeften worden nog veel groter dan dat, als ze niet gevangen worden.
En dat klopt helemaal! Kreeften kunnen indrukwekkend groot en zelfs behoorlijk oud worden, afhankelijk van hun soort en hun leefomgeving. In het wild bereiken kreeften vaak een leeftijd van tientallen jaren, en sommige kunnen zelfs meer dan 50 jaar oud worden. Er zijn zelfs meldingen van kreeften die mogelijk ouder dan 100 jaar zijn geworden, hoewel dit moeilijk te bevestigen is.
De gemiddelde Amerikaanse kreeft (Homarus americanus) kan een lengte van ongeveer 60 centimeter bereiken en meer dan 9 kilogram wegen. De grootste kreeft ooit gevangen woog zelfs ongeveer 20 kilogram en werd in Canada gevangen. Europese kreeften (Homarus gammarus) blijven meestal iets kleiner blijven dan hun Amerikaanse tegenhangers. De gemiddelde lengte van een volwassen Europese kreeft ligt tussen de 30 en 50 centimeter, met een gewicht van ongeveer 1 tot 2 kilogram. Ik had dus echt een topexemplaar te pakken.
Over het algemeen geldt trouwens dat oudere kreeften ook groter zullen zijn, omdat ze hun hele leven blijven groeien door middel van vervellingen, waarbij ze hun skelet afwerpen om een nieuwe, grotere te laten groeien.
In elk geval: kreeften zijn heerlijk! Probeer maar eens een van mijn recepten
Net zoals mijn gevulde perzik is een goede ouderwetse zeevruchtencocktail nog zo’n onverwoestbare klassieker uit de jaren 70. Krabcocktail, garnalencocktail, we kennen het toch allemaal? Er is een restaurant bij ons in de buurt waar je dat soort gerechten nog gewoon eten kunt, en ik zou ze daar bekers en medailles voor geven … Lees meer
Recept
Frisse cocktail van kreeft en papaya
Eén van de gerechten die ik ontzettend graag maak als ik gasten heb is deze Thaise kreeft. Alle gasten vinden ze verrassend en fantastisch lekker. Het is ook een relatief makkelijke bereiding. Het geheim zit hem in de lekkere saus die je moet maken met alle typische Thaise ingrediënten. Als je daar dan lekkere noedels met paksoi bijmaakt heb een je verfijnd maar best copieus hoofdgerecht … Lees meer
Recept
Thaise kreeft met noedels
Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer
Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies … Lees meer
Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels … Lees meer
Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer
Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten … Lees meer
Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer
Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer
Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer