Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken. Ik heb behoorlijk gestoeft met het dier op sociale media, want zo’n beest had ik nog nooit gezien. Toch kreeg ik best wat reacties van mensen die zeiden: kreeften worden nog veel groter dan dat, als ze niet gevangen worden.
En dat klopt helemaal! Kreeften kunnen indrukwekkend groot en zelfs behoorlijk oud worden, afhankelijk van hun soort en hun leefomgeving. In het wild bereiken kreeften vaak een leeftijd van tientallen jaren, en sommige kunnen zelfs meer dan 50 jaar oud worden. Er zijn zelfs meldingen van kreeften die mogelijk ouder dan 100 jaar zijn geworden, hoewel dit moeilijk te bevestigen is.
De gemiddelde Amerikaanse kreeft (Homarus americanus) kan een lengte van ongeveer 60 centimeter bereiken en meer dan 9 kilogram wegen. De grootste kreeft ooit gevangen woog zelfs ongeveer 20 kilogram en werd in Canada gevangen. Europese kreeften (Homarus gammarus) blijven meestal iets kleiner blijven dan hun Amerikaanse tegenhangers. De gemiddelde lengte van een volwassen Europese kreeft ligt tussen de 30 en 50 centimeter, met een gewicht van ongeveer 1 tot 2 kilogram. Ik had dus echt een topexemplaar te pakken.
Over het algemeen geldt trouwens dat oudere kreeften ook groter zullen zijn, omdat ze hun hele leven blijven groeien door middel van vervellingen, waarbij ze hun skelet afwerpen om een nieuwe, grotere te laten groeien.
In elk geval: kreeften zijn heerlijk! Probeer maar eens een van mijn recepten
Net zoals mijn gevulde perzik is een goede ouderwetse zeevruchtencocktail nog zo’n onverwoestbare klassieker uit de jaren 70. Krabcocktail, garnalencocktail, we kennen het toch allemaal? Er is een restaurant bij ons in de buurt waar je dat soort gerechten nog gewoon eten kunt, en ik zou ze daar bekers en medailles voor geven … Lees meerRecept
Frisse cocktail van kreeft en papaya
Eén van de gerechten die ik ontzettend graag maak als ik gasten heb is deze Thaise kreeft. Alle gasten vinden ze verrassend en fantastisch lekker. Het is ook een relatief makkelijke bereiding. Het geheim zit hem in de lekkere saus die je moet maken met alle typische Thaise ingrediënten. Als je daar dan lekkere noedels met paksoi bijmaakt heb een je verfijnd maar best copieus hoofdgerecht … Lees meerRecept
Thaise kreeft met noedels
Omdat veel mensen uit de buurt van Lochristi me vragen of ze mijn boeken nog kunnen bestellen en thuis bij me ophalen, gaan we iets speciaals doen. Tot aan de kerstvakantie kun je “Veel Geluk Gewenst”, maar ook “Waarom Wandelen”, “Mijn Mama’s Kookboek”, en “Mijn Barcelona” bestellen en bij ons thuis ophalen … Lees meer
Vandaag is wereld cocoa day. Ik vroeg me af, toen ik dat zag, wat nu eigenlijk het verschil is tussen cocoa en cacao. Een goede vraag ook voor een quiz, want ik moet bekennen dat ik het zelf niet wist, en ik vermoed dat dat voor veel mensen geldt … Lees meer
Geen twijfel mogelijk: de brownie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd waarschijnlijk eind 19e eeuw uitgevonden. Een chef-kok in Chicago maakte per ongeluk een dichte, smeuïge cake door een fout in het recept of door een misverstand in de keuken … Lees meer
Fritters is eigenlijk de verzamelnaam voor alle mogelijke gefrituurde gerechten die een soort beslag bevatten waarin verschillende ingrediënten worden gedompeld voordat ze worden gebakken in olie … Lees meer
Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer
Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer
Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer
Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer