Vieze koelkasten, met bedorven etensresten zijn gewoon gevaarlijk voor je gezondheid. Je koelkast schoonmaken is daarom iets dat je het beste elke drie tot vier maanden eens kunt doen. Dit voorkomt bacteriën en schimmelvorming, vermindert ook voedselverspilling, iets waar ik heel gevoelig aan ben, en het helpt ook om nare geurtjes te vermijden. Bovendien kun je tijdens het schoonmaken meteen bedorven producten verwijderen, want geef nu toe: iedereen heeft die wel eens staan in de ijskast.
Begin sowieso met het leegmaken van de koelkast en haal alle etenswaren eruit. Controleer de houdbaarheidsdata en zet bederfelijke producten tijdelijk in een andere frigo of in een koelbox om ze koud te houden. Haal daarna alle planken en lades uit de koelkast, want enkel op die manier kun je ze grondig genoeg schoonmaken.
Op het internet vind ik allerlei ideetjes over welk product je best kunt gebruike maar een oplossing van gelijke delen water en azijn kan een mild schoonmaakmiddel uit de winkel perfect vervangen want azijn werkt zeer goed tegen bacteriën en schimmels en laat ook geen chemische resten achter.
Gebruik een zachte spons of een doek om de binnenkant van de koelkast te kuisen, en besteed extra aandacht aan de hoeken en randen waar het vuil zich vaak ophoopt. Was de planken en lades in de gootsteen met warm water en afwasmiddel en laat ze goed drogen voordat je ze terugplaatst. Zorg dat ook de binnenkant van de koelkast volledig droog is om schimmelvorming te voorkomen.
Plaats daarna de etenswaren terug in de koelkast, gooi bedorven producten uiteraard weg en maak van de gelegenheid gebruik om de koelkast eens wat logisch te ordenen, zo is de kans kleiner dat er producten verloren gaan. Belangrijk voor een gezonde frigo: controleer regelmatig of de temperatuur in de koelkast rond de 3-4 °C blijft, omdat dit helpt bacteriegroei te minimaliseren.
Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer
Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer
Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer
Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer
Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles … Lees meer
Niks zo lekker als een sneetje kraakvers brood in de ochtend. Toch is een volledig brood kopen voor mensen die geen gezin hebben, en alleen of met twee zijn, zoals wij, soms een hele drempel … Lees meer
Ik ben door heel veel te sporten, vooral wandelen, maar ook work outs in de gym, intussen meer dan twaalf kilo afgevallen. Maar als ik zo intens aan het sporten ontstaat soms de neiging om meer te eten, of al eens toe te geven aan calorierijke tussendoortjes … Lees meer
In Amerika is 12 november National chicken soup for the soul day. Kippensoep wordt niet enkel daar, maar ook bij ons, al eeuwenlang beschouwd als een helende en aansterkende maaltijd, vooral bij verkoudheid en griep … Lees meer