Andrye Popov iStock
Nieuws

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken, en hoe doe je dat best?

Vieze koelkasten, met bedorven etensresten zijn gewoon gevaarlijk voor je gezondheid. Je koelkast schoonmaken is daarom iets dat je het beste elke drie tot vier maanden eens kunt doen. Dit voorkomt bacteriën en schimmelvorming, vermindert ook voedselverspilling, iets waar ik heel gevoelig aan ben, en het helpt ook om nare geurtjes te vermijden. Bovendien kun je tijdens het schoonmaken meteen bedorven producten verwijderen, want geef nu toe: iedereen heeft die wel eens staan in de ijskast.

Begin sowieso met het leegmaken van de koelkast en haal alle etenswaren eruit. Controleer de houdbaarheidsdata en zet bederfelijke producten tijdelijk in een andere frigo of in een koelbox om ze koud te houden. Haal daarna alle planken en lades uit de koelkast, want enkel op die manier kun je ze grondig genoeg schoonmaken.

Op het internet vind ik allerlei ideetjes over welk product je best kunt gebruike maar een oplossing van gelijke delen water en azijn kan een mild schoonmaakmiddel uit de winkel perfect vervangen want azijn werkt zeer goed tegen bacteriën en schimmels en laat ook geen chemische resten achter.

Gebruik een zachte spons of een doek om de binnenkant van de koelkast te kuisen, en besteed extra aandacht aan de hoeken en randen waar het vuil zich vaak ophoopt. Was de planken en lades in de gootsteen met warm water en afwasmiddel en laat ze goed drogen voordat je ze terugplaatst. Zorg dat ook de binnenkant van de koelkast volledig droog is om schimmelvorming te voorkomen.

Plaats daarna de etenswaren terug in de koelkast, gooi bedorven producten uiteraard weg en maak van de gelegenheid gebruik om de koelkast eens wat logisch te ordenen, zo is de kans kleiner dat er producten verloren gaan. Belangrijk voor een gezonde frigo: controleer regelmatig of de temperatuur in de koelkast rond de 3-4 °C blijft, omdat dit helpt bacteriegroei te minimaliseren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Fetuccini Alfredo. Een zalig lekkere pasta!

Fettuccine Alfredo is een Italiaans pastagerecht met een romige saus, meestal geserveerd met fettuccine, maar maak ze gerust met andere pasta. De saus is een absolute klassieker vol smaak en  bestaat uit boter, room, Parmezaanse kaas, en vaak een beetje knoflook … Lees meer

Zo simpel is het om chopsticks te gebruiken

De chops sticks, ook wel eens “stokjes” genoemd, die je bij de Chinees krijgt lijken voor sommige mensen gruweltuigen die ze absoluut nooit zullen kunnen gebruiken … Lees meer

Weet jij wat pork rind is?

Bij ons is het niet zo populair maar er zijn landen waar ze er gek op zijn. Pork rind, ook wel bekend als cracklings of pork crackling, is niks meer of niks minder dan de krokante huid van varkensvlees … Lees meer

Waar komt wortelcake vandaan?

Wie heeft ooit bedacht: ik ga eens een dessert met wortels maken? Wel, wortelcake heeft zijn oorsprong hier bij ons in Europa, waar wortelen al sinds de middeleeuwen werden gebruikt in zoete gerechten omdat ze een natuurlijke zoetheid hebben … Lees meer

Vandaag is Chinees Nieuwjaar: wat is dat precies?

Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lente Festival genoemd, is het grootste traditionele feest in China. Het wordt gevierd volgens de maancyclus, dus de datum varieert tussen 21 januari en 20 februari … Lees meer

AI0A2476

De beste soep is die van mijn mama! Check it out!

Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer

Waarom eten sommige Amerikanen vandaag ijs voor ontbijt?

Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer

Zelf dim sum maken? Een kind kan het!

Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer