Nieuws

Hoe wordt de lekkerste puree van de wereld gemaakt?

Er bestaat geen aardappelpuree die zo’n legendarische status heeft bereikt als die van Joël Robuchon, de Franse topchef die in zijn carrière maar liefst 31 Michelin-sterren verzamelde – meer dan eender wie ooit. Zijn puree is wereldberoemd om één reden: ze is ongelooflijk smeuïg, fluwelig en puur genieten. Ik heb ze al een paar keer mogen proeven, en geloof me, het is een ervaring op zich.

De bereiding lijkt simpel – aardappelen, boter, melk en wat zout – maar het geheim zit in de perfecte uitvoering. De aardappelen worden met schil gekookt, daarna zorgvuldig geperst, op laag vuur gedroogd en dan komt het moment suprême: de boter. Véél boter. De koude blokjes worden één voor één ondergeroerd tot de puree bijna glanst. Daarna komt er nog wat warme melk bij voor die zijdezachte textuur waar Robuchon beroemd om werd.

Het resultaat is pure luxe in een kom: boterig, romig en tegelijk luchtig. Ja, het is een caloriebommetje, maar o zo lekker. Een hap van deze puree en je begrijpt meteen waarom zelfs de meest verfijnde chefs ter wereld hem nog altijd als dé referentie beschouwen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer