“Ik ga op reis naar Italië”! Wie gaat er mee? #collab

Ik had jullie vorige week verteld dat ik een weekje op vakantie zou gaan deze eerste week van november. Echt op reis gaan is natuurlijk geen optie in deze barre tijden, met de nieuwe lockdown. Maar ook als je thuis blijft kun je heerlijk reizen in gedachten. Dat kun je doen door fijne boeken te lezen, ’tropische muziek’ op te zetten, en vooral lekkere gerechten te koken. En vandaag wil ik je graag meenemen naar één van de mooiste en meest gezellige landen van Europa, naar Italië. Voor meer inspiratie surf naar www.italia.it

Italië is altijd al synoniem geweest voor lekker eten en je kunt je er aan een explosie van smaken, geuren en aroma’s verwachten. Italië heeft een van de meest beroemde keukens van de wereld. En er bestaat dan ook een enorme verscheidenheid aan regionale gerechten en recepten. Je kunt in elke stad en elk dorp wel een typisch gerecht, een speciaal dessert, een cake, een prachtige lokale wijn of een verrassende sterke drank vinden.

De Italiaanse keuken is al meer dan duizend jaar lang een hele pure en gezonde keuken, met pure, unieke smaken. Dankzij het schitterende klimaat kunnen ze er in de keuken aan de slag gaan met uitstekende basisproducten. Italiaanse tomaten smaken gewoon goddelijk, en ze hebben er ook de beste olijfolie en het smakelijkste fruit. En het Mediterraanse dieet is één van de gezondste van de wereld, niet voor niks staan Italianen er voor bekend vaak gezond oud te worden.

Italië staat voor genieten van zelfgemaakte pasta’s op grootmoeders wijze. In Puglia proef je de zalige orecchiette alle cime di rapa. Voor spaghetti alla carbonara en spaghetti cacio e pepe moet je naar Lazio reizen. Cassata en cannoli proef je in Sicilië. Ik ben zelf ook gek op Parmigiano Reggiano, op Parma en San Daniele ham. Italiaanse tomaten met buffelmozzarella uit Campanië is een prachtig voorgerecht. Of met wat pesto uit Genua. Ik werk zelf erg graag met oude balsamico azijn uit Modena. En als het echt feestelijk mag zijn is er niks lekkerder dan Alba truffels uit Piemonte.

En je weet het of niet, maar Italië is ook echt een paradijs wat topgastronomie betreft. Met maar liefst 374 Michelin-restaurants (11 drie sterren, 35 twee sterren en 328 één ster). En het meest beroemde restaurant is wellicht dat van chef Massimo Bottura in Modena: l’Osteria Francescana, één van de allerbeste restaurants van de hele wereld. Ik mocht er een paar jaar geleden eten en ik kan me tot op vandaag de zalige smaakcombinaties herinneren.

En nu we toch op reis zijn door het prachtige Italië, de Italiaanse wijnen zijn natuurlijk ook overheerlijk. Het plezier van het proeven van een goede wijn in zijn oorspronkelijke omgeving is ongeëvenaard – een glas Chianti of Brunello di Montalcino in Toscane, Barbera of Barolo uit Piemonte, of een Negramaro in Puglia. Vorig jaar waren we nog een paar dagen op reis in Süd-Tirol, en daar ontdekten we zoveel fantastische wijnen; oh ik zou meteen opnieuw willen vertrekken naar het mooie Italië.

Laat mij nog eens snel met een gondel door Venetië varen, of kuieren door het prachtige Rome, waar ik ooit een oude terracotta marionet kocht die tot op vandaag in onze bibliotheek staat. Ik wil nog eens genieten van Firenze met al zijn kunstschatten en dineren in de heuvels van Fiesole met zicht op de stad. Ik wil door Toscane wandelen, of het mooie Zuiden gaan ontdekken. Voorlopig zit dat er niet in, maar na de covid rijden we nog eens met een gehuurde cabrio naar het prachtige Italië, en in afwachting gaan we hier thuis dus doen alsof we op reis zijn.

Wanneer je zelf nu zin hebt gekregen om ook nog eens te dromen van (een reisje naar) Italië dan kun je altijd inspiratie opdoen op de site van de Italiaanse toeristische dienst.

En om jou ook thuis al te laten genieten van Italië, heb ik een mooie bloemlezing van mijn persoonlijke interpretatie van enkele Italiaanse klassiekers op een rij gezet … misschien kan het je goesting geven om ook eens virtueel naar Italië te reizen en zelf in de keuken aan de slag te gaan. En als je zelf nog lekkere Italiaanse klassiekers met mij wil delen, altijd welkom! Smakelijk! En viva Italia!