Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein. Natuurlijk kwam ik niet met lege handen buiten, want een huis zonder bloemen is geen echt thuis. Maar ik vrees dat ik hen ook dit keer weer een beetje zenuwachtig heb gemaakt.
Bijna elk jaar sinds we in Lochristi wonen stel ik hen dezelfde vraag, en dat zorgt altijd voor een klein moment van paniek. “Kunnen jullie ons ook dit jaar weer een prachtige grote kerstboom leveren?” vraag ik dan met mijn meest onschuldige glimlach. En dan zie ik hoe ze even in stilte nadenken, want ze weten wat er komt. Niet dat ze geen mooie bomen kunnen leveren, integendeel, ze hebben altijd toppers staan. Maar mijn timing, tja, die is al eens een beetje bijzonder.
Terwijl de meeste mensen pas aan kerst beginnen te denken wanneer de Sint zijn stoomboot weer richting Spanje neemt, wil ik onze boom liefst al veel vroeger in huis. Wij vieren de echte feestdagen namelijk in Barcelona, waar we genieten van zon, zee, lekker eten, goede wandelingen en rust met vrienden. En daarom willen we in de weken voordien thuis al helemaal in kerststemming komen.
We organiseren elk jaar een reeks gezellige kerstdiners bij ons thuis, en het eerste staat dit jaar al gepland op 23 november met supergoede vrienden. Daarna volgen er nog een paar etentjes, en de week voor de kerstvakantie organiseren we opnieuw ons kleine kerstconcertje thuis. Dat is altijd overdag, een aperitiefconcert op zondagmiddag, met een top pianist die voor onze vrienden speelt. Een heerlijke traditie die we koesteren.
En ja, voor al die feestelijkheden hoort natuurlijk ook een kerstboom. Een echte grote geurige boom, vol lichtjes en versiering. Dus wil ik hem graag al tegen 20 november laten opbouwen. Dat is inderdaad heel binnenkort, en ik weet dat de Sint officieel eerst het land uit moet zijn vooraleer de kerstballen mogen blinken, maar ach, wij hebben geen kinderen en prikken dus geen magie door. Wij maken gewoon onze eigen magie, en omdat we tijdens de kerstperiode in Barcelona zitten willen we er voordien extra hard van genieten.
Dus wens ik Kris en Sabine alvast veel succes met de zoektocht naar die perfecte boom. Onze plafonds zijn hoger dan vier meter, dus sky is the limit. En ik kijk er nu al naar uit, naar de geur van dennengroen, het warme licht van de kerstlampjes en dat heerlijke gevoel van gezelligheid dat langzaam ons huis vult, ook al is het dan een beetje vroeger dan de rest van het land.
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer
Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer
4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer
Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer
Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer
Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer
Veel mensen kiezen bij hun ontbijt of lunch voor alleen eiwit, in de veronderstelling dat het gezonder is: minder vet, minder calorieën, beter voor het hart … Lees meer