iction
Nieuws

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt. Geen sigaretten, geen pakjes per week, geen asbak op het nachtkastje. Maar… ik moet eerlijk zijn: in mijn studententijd, ergens in de jaren 90 aan de unief in Leuven, heb ik wel eens geproefd van een sigaar. Het hoorde er toen een beetje bij. Avonden die eindigden in diepzinnige gesprekken, een goed glas wijn of whisky erbij, en dan zo’n dikke sigaar die de ronde deed. Het heeft iets nostalgisch als ik er aan terugdenk.

En toch, als ik eerlijk ben… ik vond het eigenlijk maar niks. Ik werd er licht in het hoofd van, kreeg een vieze smaak in de mond, en een paar keer zelfs wat misselijk. Maar toegegeven: het zag er wel goed uit. Zo’n sigaar had iets stijlvols, iets bijna culinairs. Niet toevallig zie je ook vandaag nog veel topchefs na een service genieten van een stevige sigaar. Er is iets met de traagheid ervan, de rust die het uitstraalt na urenlang intense concentratie. Alsof die rook even de stress van de keuken meedraagt.

Maar die charme is helaas maar schijn. We weten intussen allemaal wat roken met je lichaam doet: het verhoogt de kans op longziektes, hart- en vaatproblemen, het versnelt veroudering en beïnvloedt je conditie. Ook sigaren – zelfs als je de rook niet inhaleert – brengen gezondheidsrisico’s met zich mee.

Ik ben al meer dan dertig jaar volledig tabaksvrij. Sinds die studentenjaren heb ik geen sigaar meer aangeraakt, en daar ben ik blij om. Mijn energie is beter, mijn smaakpapillen scherper en mijn adem langer. Genieten doe ik liever op een andere manier: met goed eten, goede muziek, een frisse wandeling en een glas wijn dat af en toe wél eens gezond kan zijn – in balans. De rook is gelukkig al lang om m’n hoofd verdwenen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer

Hier eet je volgens mij de allerbeste Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer

No Diet Day – Waarom ik nooit meer écht dieet

Vandaag is het No Diet Day. Een dag waarop we even stoppen met calorieën tellen, wegen, meten en vooral: streng zijn voor onszelf. En eerlijk? Ik ben echt helemaal vóór … Lees meer