Het is eindelijk zo ver. Nadat we een dikke vier jaar in Lochristi wonen zijn we eindelijk onze tuin in orde aan het brengen. Nu, we hadden altijd al een mooie oude tuin met veel prachtige grote bomen. Maar de rest van de tuin had toch wel eens een flinke opknapbeurt nodig. Doordat niet enkel ons huis een beschermd monument is, maar ook onze tuin een beschermd dorpsgezicht is, koste het wel wat tijd en overleg om toestemming te krijgen om grondige renovatiewerken te beginnen. Die toestemming kwam er uiteindelijk in de zomer, en we zijn meteen in actie geschoten.
Het was de voorbije weken een komen en gaan van bulldozers en containers, maar de afbraakwerken zijn achter de rug, en vanaf nu kan er weer opgebouwd worden. Er wordt volop aangeplant, oktober schijnt daar ook een goede maand voor te zijn. Er komen struiken, planten en bloemen bij, en een paar extra bomen ook. En wat me helemaal gelukkig maakt is dat er ook een zone voorzien is voor een paar mooie grote bakken voor de moestuin.
En daar kan ik wel wat tips gebruiken. Heeft iemand van jullie ervaring met een moestuin in bakken. Die van ons zullen van gevlochten hout zijn, en uiteraard goede grond bevatten. Maar wat kan je daar allemaal succesvol in zaaien en planten? Waar haal ik mijn inspiratie en mijn plantgoed? En wat is de juiste periode? De lente, neem ik aan. Veel vragen! Als je antwoorden hebt, een specialist kunt aanbevelen die me kan helpen, of boeken kent die een beginner als ik op weg kunnen helpen, please let me know.
Hoe dan ook: ik kijk er naar uit om naast de lekkernijen uit de serre de komende jaren ook verse groenten uit de moestuin te eten. Koken met zelfgekweekte groenten, mijngrootouders deden dat, en beter bestaat niet!
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer