Chardonnay wordt weleens oneerbiedig “de hoer onder de druiven” genoemd. Niet omdat ze minderwaardig is – integendeel – maar omdat ze zich overal aanpast. Ze groeit op bijna elk continent, voelt zich thuis in zowel koele als warme klimaten, en kan smaken van frisse citrus tot romige vanille aannemen. Ze is de kameleon onder de druiven. Of, beter gezegd: de grote actrice van de wijnwereld. En net daarom wordt ze ook zo vaak onderschat.
Mijn liefde voor chardonnay begon vroeg. Ik was negentien, net aangekomen in het studentenhuis in Leuven waar ik Jorge leerde kennen. Jorge was anders dan de doorsnee student. Terwijl anderen zich tevreden stelden met een fles goedkope wijn van de nachtwinkel, haalde hij met veel flair een gekoelde, mooi ge-eikte chardonnay boven. Bourgogne, soms iets uit de Nieuwe Wereld. Altijd met aandacht gekozen. Hij schonk ze in echte glazen, met een stuk kaas of een eenvoudig gerecht erbij. En altijd met verhalen.
Daar leerde ik: een goede chardonnay heeft karakter. Ze kan vol en boterig zijn, met tonen van geroosterde noten en hout. Of net strak en mineraal, met frisse zuren en witte bloemen. Ze draagt altijd het terroir, het vakmanschap en de visie van de wijnmaker in zich mee.
Of ze nu in je glas schittert als Meursault of als elegante chablis, chardonnay verdient ons respect. Geen wijn die me zo vaak verrast, verleidt en geruststelt. Dank je wel, Jorge, voor die eerste slok, ergens in de jaren 90. En voor de liefde voor chardonnay die altijd blijft.
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer
Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer