Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese. Het is voedzaam, vullend en geeft langdurige energie. Kokoswater is dan weer dorstlessend en bevat elektrolyten zoals kalium: ideaal na het sporten of op warme dagen. Ik heb in Thailand aan het zwembad in de krokusvakantie een paar keer zo’n heerlijke kokosnoot gedronken, en wat was dat dorstlessend.
Maar: kokos bevat ook veel verzadigde vetten, vooral in kokosolie. Die vetten zijn van een specifiek type (middellange keten, oftewel MCT’s) waarvan sommige studies zeggen dat ze de vetverbranding kunnen stimuleren. Toch blijft de mening verdeeld onder voedingsdeskundigen. Te veel verzadigd vet, zelfs uit kokos, wordt nog steeds gelinkt aan verhoogde cholesterol bij sommige mensen. Gelukkig heb ik daar geen last van, maar veel mensen wel.
Dus: af en toe kokos in je voeding? Prima, volgens veel deskundigen. Een handje kokossnippers door de yoghurt, een currygerecht met kokosmelk of eens bakken met kokosolie: lekker én voedzaam. Maar eet je dagelijks grote hoeveelheden kokosolie of room, dan kun je best wat matigen. Teveel is teveel. Kortom: kokosnoot is gezond binnen een gevarieerd eetpatroon. Tropisch, veelzijdig en met een tikje voorzichtigheid een mooie aanvulling op je bord. Maar overdrijven is nooit goed. Met niks.
Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer
Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer