Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is. Vers geperst sap is natuurlijk niet ongezond, want het is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die onze gezondheid ondersteunen. Dus al dat doemdenken hoeft niet vind ik.
Maar er is een maar, en zijn inderdaad ook wel wat nadelen, zoals het hoge suikergehalte in veel vruchtensappen, en dat kan de bloedsuikerspiegel verhogen. Bovendien gaat het persen vaak ten koste van de vezels, die belangrijk zijn voor de spijsvertering en verzadiging. Een goed idee om je sapje of je smoothie gezonder te maken, is groente aan het sap toevoegen en je kunt het sap ook beter meteen na het persen drinken, omdat het snel zijn voedingswaarde verliest.
Zelf zorg ik altijd voor een goed evenwicht tussen echt heel zoete vruchten en citrusvruchten. Ik durf mijn smoothies ook wel eens aanlengen met wat amandelmelk en zelfs met water om de concentratie wat te breken. En echte fitnessfreaks voegen er graag wat eiwitten aantoe. Die vullen goed en zijn goed voor je spieropbouw. Maar als je echt op een hele gezonde manier fruit wil eten, is het uiteraard gezonder om het niet te persen maar gewoon te eten zoals het uit de schil komt. Of met schil en al. Niet aan te raden bij ananassen natuurlijk, lol.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer