Nieuws

Ja, de pralines zijn een Belgische uitvinding

We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek?

In 1912 bedacht Jean Neuhaus, apotheker in Brussel, iets bijzonders. Hij wilde zijn medicijnen aantrekkelijker maken en goot ze in een fijn laagje chocolade. De geneeskrachtige vulling verdween uiteindelijk, maar het idee bleef: een heerlijke vulling, omhuld met chocolade. De praline was geboren — en België had er een culinaire schat bij.

Niet veel later, in 1913, begon ook Leonidas Kestekides, een Griekse chocolatier in Brussel, pralines te maken. Zijn filosofie? Kwaliteitschocolade moest voor iedereen toegankelijk zijn. En dat werd het ook. Vraag maar rond: de witte Leonidas-praline met een hele hazelnoot is een publiekslieveling — romig, knapperig en altijd herkenbaar.

Toch ligt mijn hart bij de pralines van Neuhaus. Die iets verfijndere smaak, het samenspel van texturen en aroma’s, de zachte pralinévullingen… elke praline voelt als een klein cadeautje. Geen massaproduct, maar een momentje voor jezelf.

Wie de praline nu echt uitvond? Jean Neuhaus zette de eerste stap. Leonidas bracht het naar het grote publiek. Samen zorgden ze ervoor dat wat begon als een medisch hulpmiddel, evolueerde tot misschien wel het lekkerste stukje erfgoed dat België rijk is.

Gerelateerde nieuwsberichten

WhatsApp Image 2025-06-03 at 13.53.17 (1)

Het beste cadeau van onze tuin: onze serre!

Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer

Falafel: kruidige klassieker uit het Midden-Oosten

Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer

Is kokosnoot wel zo gezond als we denken?

Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer

Daarom houden sommige mensen absoluut niet van geitenkaas

Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer

Ik krijg best veel kritiek als ik smoothies maak

Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer

Zo vier ik de dag van de picknick graag. Enkele top tips …

Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer

Ooit al gehoord van een Icecream Soda?

Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer

Het is wereld tapas dag. Maar waar komen tapas vandaan?

Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer