Ketchup is oorspronkelijk niet gemaakt van tomaten
Nieuws

Ketchup van bananen? Het is zo zot nog niet!

Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles.

Maar de eerste ketchup ontstond uit een Chinese vissaus: gepekelde, ingemaakte vis, werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd er al 300 jaar voor Christus gegeten.

De naam ketchup zou een Engelse verbastering van ke-tsiap zijn, ook hier zijn er weer diverse theorieën die proberen de oorsprong van de saus en zijn naam te verklaren.

Tot in de 19de eeuw zijn er allerlei varianten van ketchup, soms met en soms zonder tomaten. Het eerst bekende gepubliceerde recept met tomaten stamt uit 1824 (The Virginia Housewife).

In de Filipijnen lusten ze een speciale variant van ketchup. Het land is afhankelijk van de import van tomaten en de voedseltechnoloog Maria Ylagan Orosa zocht en vond een alternatief met de focus op het gebruik van lokaal beschikbare ingrediënten. En dat ingredient is … banaan.

De saus is op basis van geprakte bananen, suiker, azijn en kruiden. Van nature heeft de saus een bruinachtige tot gelige kleur, door het toevoegen van rode kleurstof bekomt men dezelfde kleur als die van de traditionele ketchup. De smaak is zoet en pittig de Filipijnen gebruiken het op dezelfde manier als wij.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een super makkelijke tip voor ijs met chocolade en munt!

19 februari is chocolate mint day. Chocolade en munt? Past dat samen, vraag je je misschien af. Ik kan je zeggen: ja, chocolade en munt kunnen een geweldige combinatie zijn … Lees meer

Fetuccini Alfredo. Een zalig lekkere pasta!

Fettuccine Alfredo is een Italiaans pastagerecht met een romige saus, meestal geserveerd met fettuccine, maar maak ze gerust met andere pasta. De saus is een absolute klassieker vol smaak en  bestaat uit boter, room, Parmezaanse kaas, en vaak een beetje knoflook … Lees meer

Zo simpel is het om chopsticks te gebruiken

De chops sticks, ook wel eens “stokjes” genoemd, die je bij de Chinees krijgt lijken voor sommige mensen gruweltuigen die ze absoluut nooit zullen kunnen gebruiken … Lees meer

Weet jij wat pork rind is?

Bij ons is het niet zo populair maar er zijn landen waar ze er gek op zijn. Pork rind, ook wel bekend als cracklings of pork crackling, is niks meer of niks minder dan de krokante huid van varkensvlees … Lees meer

Waar komt wortelcake vandaan?

Wie heeft ooit bedacht: ik ga eens een dessert met wortels maken? Wel, wortelcake heeft zijn oorsprong hier bij ons in Europa, waar wortelen al sinds de middeleeuwen werden gebruikt in zoete gerechten omdat ze een natuurlijke zoetheid hebben … Lees meer

Vandaag is Chinees Nieuwjaar: wat is dat precies?

Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lente Festival genoemd, is het grootste traditionele feest in China. Het wordt gevierd volgens de maancyclus, dus de datum varieert tussen 21 januari en 20 februari … Lees meer

AI0A2476

De beste soep is die van mijn mama! Check it out!

Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer

Waarom eten sommige Amerikanen vandaag ijs voor ontbijt?

Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer