Vandaag kennen we ketchup vooral als tomatenketchup, met als hoofdbestanddeel tomaat, zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker. Veel suiker, tot 24 suikerklontjes per fles.
Maar de eerste ketchup ontstond uit een Chinese vissaus: gepekelde, ingemaakte vis, werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd er al 300 jaar voor Christus gegeten.
De naam ketchup zou een Engelse verbastering van ke-tsiap zijn, ook hier zijn er weer diverse theorieën die proberen de oorsprong van de saus en zijn naam te verklaren.
Tot in de 19de eeuw zijn er allerlei varianten van ketchup, soms met en soms zonder tomaten. Het eerst bekende gepubliceerde recept met tomaten stamt uit 1824 (The Virginia Housewife).
In de Filipijnen lusten ze een speciale variant van ketchup. Het land is afhankelijk van de import van tomaten en de voedseltechnoloog Maria Ylagan Orosa zocht en vond een alternatief met de focus op het gebruik van lokaal beschikbare ingrediënten. En dat ingredient is … banaan.
De saus is op basis van geprakte bananen, suiker, azijn en kruiden. Van nature heeft de saus een bruinachtige tot gelige kleur, door het toevoegen van rode kleurstof bekomt men dezelfde kleur als die van de traditionele ketchup. De smaak is zoet en pittig de Filipijnen gebruiken het op dezelfde manier als wij.
Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer
Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer
Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer
Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer
Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer
Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer
Ik hoop dat jullie allemaal super aan het genieten zijn van een heerlijke zomer. Of je nu een verre reis maakt of gewoon thuis de zon opzoekt, het leven lijkt net dat tikkeltje trager en mooier in deze maanden … Lees meer
Een goede dampende macaroni schotel, dat is misschien niks voor warme zomerdagen, maar het is toch echt wel het comfortfood bij uitstek! Macaroni is net als spaghetti bolognese zo’n typisch gerecht dat ons aan Italië doet denken, want daar komt pasta toch vandaan … Lees meer