10 tips om kilo’s kwijt te spelen en je energie te boosten

Hoe raar is dat toch… We mogen deze dagen niet naar vrienden en familie voor de kerstfeesten, en straks is het al niet beter met oud en nieuw. We moeten vieren in onze eigen bubbel. Dus je zou toch denken dat het dan net iets makkelijker is om je gewicht wat onder controle te houden, en niet te overdrijven met lekkers. dat lusteloze gevoel na teveel feesten, dat zouden we nu toch moeten kunnen vermijden. Denk je dan.

Maar dat blijkt dus niet helemaal het geval te zijn. Om toch een beetje feestelijk dit rare jaar uit te gaan hebben we blijkbaar massaal besloten om van de feestdagen toch nog iets te maken. Traiteurs en restaurants die take away organiseren beleven topdagen. Maar ook bakkers en slagers doen het uitstekend. We eten een feestmaaltijd of twee, er wordt vaker uitgebreid geaperitiefd, en na de maaltijd hoort een rijkelijk dessert of een goede taart er toch ook bij. Gezellig sowieso. Maar hoe zit het met ons gewicht?

Sowieso is de lockdown een moeilijke periode voor veel mensen om op gewicht te blijven. Ik herken dat zelf maar al te goed. Ook al wandel ik nog steeds behoorlijk veel, en eet ik gezond, toch wringt de weegschaal hier ook soms tegen. Hoe komt dat? Ik doe gewoon wat meer aan gezelligheidseten vrees ik. Een hapje hier, een extra voorgerechtje daar. En vaker ook een glaasje wijn. Het houdt een mens bezig, het is gezellig, het troost ook een beetje in deze rare tijden. Want wat moet je doen als je altijd in je kot zit? Je moet ook zorgen dat je energieniveau en je moraal een beetje OK blijft, en ook al heeft dat soms een omgekeerd effect, eten durft dan wel eens de oplossing te zijn. Maar is dat wel zo?

En ik wil de sfeer hier nu niet verpesten, maar de komende maanden zijn natuurlijk de koudste en de donkerste van het jaar, dat zal ook al niet helpen om strak en vrolijk door het leven en de lockdown te huppelen. De kans is groot dat je straks wat energie ontbreekt en dat je daardoor ook vaker begint te snoepen of naar een vette hap grijpt. En dat is dus geen goed idee. Niet voor je gewicht, maar ook niet voor je mood. Het werkt net contraproductief.

Daarom speciaal voor jou: 10 slimme tips om een beetje te herstellen van de overdaad van de feestdagen en het leven weer lekker gezond aan te kunnen, straks in 2021! Minder kilo’s, meer energie! Doe er je profijt mee.

1. Eet veel groenten

Groenten zijn goed en lekker, ze zijn gezond en geven je veel vitaminen. Herontdek ze. Na al de gefrituurde hapjes kan het geen kwaad om weer eens gezonder te gaan eten. Dus zoek wat fijne recepten op en geef jezelf een boost door van januari groentenmaand te maken. Blijf natuurlijk evenwichtig eten, dat spreekt voor zich, dus niks mis met een stukje vlees of vis op z’n tijd, maar overdrijf niet, en laat de groenten gewoon eens de hoofdrol spelen. Het gaat je echt blij gezind maken, geloof me.

2. Verminder die alcohol

Tijdens de feesten hoef je er uiteraard minder op te letten, maar gun je lever straks maar weer wat rust. Misschien is dit de periode om te zeggen: geen alcohol door de week. Of maar om de dag een glaasje. Zoek lekkere gezonde alternatieven. En laat het gif maar even verdwijnen uit je lijf. Het zal je enorm helpen op de weegschaal, en je ook veel energie geven.

3. Drink veel water

Water is altijd goed voor je. Het spoelt je afvalstoffen weg. Het is een essentieel onderdeel geweest van mijn grote afvalrace die tien jaar geleden is gestart. Koop zo’n handige fles die je steeds bij kunt vullen, en drink de hele dag door slokjes water. Weg met je hoofdpijn, leve het frisse gevoel. Je zult versteld staan van het effect op je lichaam een geest.

4. Verander iets leuks in je omgeving

Dat klinkt misschien raar, maar het is een tip die volgens veel psychologen helpt om positiever in het leven te staan, en energie te hebben. Dit is echt het juiste moment om even na te denken over de omgeving waarin je leeft en er een kleine switch in aan te brengen. De meubels eens herschikken. Een likje verf hier of daar. Nieuwe gordijnen. Een nieuwe kader aan de muur. Denk gewoon eens na of alles wel nog klopt rond je, rommel een beetje op, en maak iets fris aan je huis. Die verandering verlegt ook je aandacht even, en het voelt psychologisch aan als een nieuwe stap.

5. zie je vrienden opnieuw

Dat klinkt dan misschien weer fout, want in corona-tijden moeten we ons sociaal contact zoveel mogelijk beperken. Maar er zijn dingen die wel nog mogen. Je mag elkaar online zien, je kunt ook gaan fietsen of wandelen samen. Maar buiten in de tuin afspreken, op veilige afstand, dat mag ook nog. Je mag met 4 volwassenen samen komen buiten. Niks zo leuk als parasollen, terrasverwarmers, vuurkorven, en dekentjes buiten sleuren, en dan die anderhalve meter tussen elkaar respecteren. En het doet goed om eens lekker ouderwets bij te kunnen kletsen tussen volwassenen, face to face, in het echt, heerlijk is dat. Opnieuw mensen zien zal je ook motiveren om er goed uit te proberen zien. Het zal je een morele boost geven, maar ook energie geven om je niet te laten gaan.

6. Trakteer jezelf op iets leuks

Je moet jezelf eens durven te verwennen in deze koude dagen. Je kunt jezelf iets leuks kopen om je interieur op te leuken, een tof schilderijtje om op te hangen, een mooie vaas of lamp. Wat schoonheidsproducten ook. En je kunt ook een deal met jezelf maken de komende maanden en zeggen: elke keer als ik straks een (paar) kilo verloren ben door te sporten en anders te eten, ga ik mezelf een leuke broek, jurkje, hemd of blouse cadeau doen. Dan heb je iets om naar uit te kijken, en het motiveert je ook om lekker door te gaan. Doen hoor! Gewoon omdat je in het drukke leven van elke dag lichtpuntjes moet durven inbouwen. Kleine vreugdemomentjes.

7. Leve de uitzondering

Om een nieuwe levensstijl straks in 2021 aan te kunnen en vol te houden moet je durven zondigen. Je hoeft niet elke dag gezond te eten. Bouw een zonde-dag in. De zondag bijvoorbeeld. Maar dat kan ook een andere dag zijn. Zo’n dag waarop je wel met een zak chips in je onesie of jogging in de zetel mag gaan hangen en een serie bingewatchen. Zorg er gewoon voor dat die dag echt een uitzondering is. Je zult merken: mentaal helpt dat om al die andere dagen gezond te gaan eten en wat aan sport te doen. En die zondedag zal ook nog wel meevallen, want als je zo goed bezig bent dan wil je het die ene dag natuurlijk ook niet laten hangen, en dus ga je vanzelf niet overdrijven.

8. Slaap voldoende

Ik ben een goede om het te zeggen, want ik slaap niet zo ontzettend veel. Maar ik ben wel een hele diepe slaper, en ik heb dus nooit een slaaptekort. En wat ik soms mis ’s nachts, slaap ik overdag bij in een korte maar heerlijke siĆ«sta. Want slaap is zo ontzettend belangrijk. Het is het moment om je lichaam te laten rusten, recupereren, en herstellen. Het kan geen kwaad om de komende weken eens wat vroeger je nest op te zoeken. Met de feestdagen is dat minder evident, maar wat kan je nu nog tegenhouden om voor de rust te gaan.

9. Begin te wandelen

OK, deze zag je wellicht aankomen. Maar ik geloof zo in de heilzame werking van wandelen. Een half uurtje per dag kan al wonderen doen, en zal je gezonder en gelukkiger maken, je zult beter slapen, en je humeur zal verbeteren. Probeer het nu toch maar eens even. Ik breng trouwens in de lente van 2021 eindelijk mijn grote wandelboek uit, vol met motiverende tips en fijne wandelroutes. Want het wandelvirus heeft zich de voorbije maanden flink verspreid, en ik wil ook in de toekomst graag een superverspreider zijn…

10. Overdrijf niet met goede voornemens

Het is altijd fijn om goede voornemens te hebben. Maar de beste manier om ze snel weer te verbreken is om de lat te hoog te leggen. Nul glazen alcohol in januari? 10 kilo afvallen? Elke dag 10 kilometer wandelen? Terwijl je die dingen voordien allemaal niet deed of in orde kreeg? Vergeet het. Een nieuw jaar wil niet zeggen dat je nu plots een ander mens met een ander karakter en doorzettingsvermogen bent geworden. Heb wat compassie met jezelf. Kies realistische doelen. Veel succes!!!