Nieuws

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch. Maar toch heeft zout een kwalijke reputatie. Het zou zeer ongezond zijn. Wat klopt daar eigenlijk van? Ik zocht het even uit, want de waarheid is zoals altijd niet zwart-wit.

Vergis je niet, zout speelt wel degelijk een cruciale rol in het functioneren van ons lichaam, voornamelijk door het leveren van natrium, een mineraal dat essentieel is voor de vochtbalans, spiercontracties en de overdracht van zenuwimpulsen. Bovendien helpt gejodeerd zout om jodiumtekort te voorkomen, wat belangrijk is voor een gezonde schildklierfunctie.

Toch mag je met zout zeker niet overdrijven. Overmatige consumptie kan namelijk leiden tot een hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten dan weer verhoogt. Daarnaast kan teveel zout ook je nieren behoorlijk belasten en dat wil je echt niet. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert daarom om niet meer dan 5 gram zout per dag te consumeren.

Een alternatief voor zout als smaakmaker in je gerechten is: kruiden, kruiden en nog eens kruiden! Daarom is “More herbs, less salt day” wel een mooi initiatief. Er zijn zo gigantisch veel verse en gedroogde kruiden die zoveel andere verrassende smaken aan je gerechten kunnen toevoegen. Ga daar gewoon eens mee experimenteren en je zult zien dat je meteen veel minder zout nodig hebt in je keuken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer