Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch. Maar toch heeft zout een kwalijke reputatie. Het zou zeer ongezond zijn. Wat klopt daar eigenlijk van? Ik zocht het even uit, want de waarheid is zoals altijd niet zwart-wit.
Vergis je niet, zout speelt wel degelijk een cruciale rol in het functioneren van ons lichaam, voornamelijk door het leveren van natrium, een mineraal dat essentieel is voor de vochtbalans, spiercontracties en de overdracht van zenuwimpulsen. Bovendien helpt gejodeerd zout om jodiumtekort te voorkomen, wat belangrijk is voor een gezonde schildklierfunctie.
Toch mag je met zout zeker niet overdrijven. Overmatige consumptie kan namelijk leiden tot een hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten dan weer verhoogt. Daarnaast kan teveel zout ook je nieren behoorlijk belasten en dat wil je echt niet. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert daarom om niet meer dan 5 gram zout per dag te consumeren.
Een alternatief voor zout als smaakmaker in je gerechten is: kruiden, kruiden en nog eens kruiden! Daarom is “More herbs, less salt day” wel een mooi initiatief. Er zijn zo gigantisch veel verse en gedroogde kruiden die zoveel andere verrassende smaken aan je gerechten kunnen toevoegen. Ga daar gewoon eens mee experimenteren en je zult zien dat je meteen veel minder zout nodig hebt in je keuken.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer