Eerlijk? Ik hou van cognac, maar ik schenk mezelf alleen een glaasje in bij écht bijzondere gelegenheden. Het is voor mij geen doordrinker, maar een elegant digestief dat je rustig proeft en koestert. Diezelfde finesse maakt cognac ook bijzonder interessant in de keuken, waar hij gerechten net dat tikkeltje extra kan geven.
Cognac is een type brandy, maar niet elke brandy is cognac. Om die naam te dragen moet het distillaat afkomstig zijn uit de Cognacstreek in Frankrijk en gemaakt worden volgens strikte regels. Armagnac, uit het zuiden van Frankrijk, in de buurt waar mijn goede vriend Jorge woont, is aan Cognac verwant maar vaak iets ruwer en kruidiger van smaak. Brandy is de overkoepelende term, met wereldwijd veel variaties.
In de keuken is cognac op verschillende manieren inzetbaar, en ik doe dat dan ook graag!
Voor flamberen, zoals bij scampi’s of rundsfilet met peperroomsaus. De alcohol brandt weg, de diepe smaak blijft. Verwarm de cognac eerst even in een pollepel, giet over het gerecht en steek voorzichtig aan. Love it!
In sauzen, bijvoorbeeld een klassieke pepersaus: blus de pan met een scheut cognac na het bakken van het vlees, voeg room en groene peper toe, laat inkoken en werk af met een klontje boter. Heerlijk hoor!
Bij desserts, een scheutje in chocolademousse, sabayon of zelfs als smaakmaker in een compote van vijgen of peren.
Kies in de keuken liefst voor een degelijke VS of VSOP. De oudere XO’s zijn gewoon veel te kostbaar en ook te subtiel voor de hitte van de pan. Met cognac kook je niet zomaar – je voegt karakter toe. En dat proef je.
Let wel: je hoeft geen XO van honderd euro in je pan te gieten. Een degelijke VS of VSOP doet prima zijn werk. Bewaar de beste Cognacs alstublieft voor in je glas, naast het fornuis. Koken met cognac is vooral: smaak toevoegen met stijl. Cheers!
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer
Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer