Nieuws

Komen wafels echt uit België? Ontdek het hier!

Wafels zijn Belgisch! Tenminste, dat denken we allemaal. We zijn er even fier op als op onze Belgische friet, chocolade en bier. Maar klopt het echt dat ze van bij ons zijn? Het antwoord is: ja. Wafels hebben een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen in Europa. De oorsprong van wafels ligt voornamelijk in België én Frankrijk, ook al zijn ze nu wereldwijd bekend en populair geworden.

In de middeleeuwen maakten mensen al wafels met behulp van metalen platen, die vaak waren versierd met wapenschilden of andere symbolen. Deze platen werden dan boven een open vuur verhit om het beslag te bakken. Het woord “wafel” zelf komt van het Oudnederlandse woord “wafele”, wat “weefsel” of “honingraat” betekent, en dat verwijst dan weer naar het patroon dat op de wafels werd gedrukt.

Als je eens heerlijke wafels wil bakken kan ik je van harte het recept van mijn mama aanbevelen. Succes gegarandeerd!

Gerelateerde nieuwsberichten

La Castanyada in Barcelona — de geur van kastanjes in de lucht

Er is een traditie in Barcelona die me elk jaar weer ontzettend aanspreekt: de kraampjes met vers gepofte kastanjes en ook zoete aardappels die vanaf de herfst verschijnen in de belangrijkste straten van de stad … Lees meer

Hier kan ik in restaurants echt op afknappen

Het eten mag nog zo goed zijn, de flessen wijn prijs-kwaliteit top, het personeel vriendelijk en attent, er is één ding waar ik echt op afknap in restaurants: vuile toiletten … Lees meer

Twee keer zwemmen: vis bakken zoals het hoort

Ik hoorde ooit een uitspraak van een chef die me altijd is bijgebleven: “Een vis moet twee keer zwemmen: één keer in de zee, en één keer in de goede boter … Lees meer

Het enige ingrediënt dat ik altijd nodig heb om te koken, en ik ben niet alleen!

Het zal je misschien verwonderen, want natuurlijk heb ik peper, zout, kruiden, olijfolie, boter en verse producten nodig, groenten, vis, vlees, maar het allereerste ingrediënt dat ik altijd nodig heb in de keuken is muziek … Lees meer

Lekker zoet vakantiegevoel met deze baklava

Baklava. Alleen al het woord klinkt toch al meteen een beetje als vakantie, zon, en zoet geluk. Het is zo’n dessert waar je meteen goesting van krijgt in een goed kopje koffie en een moment voor jezelf … Lees meer

Nog een grote onrechtvaardigheid voor singles!

De voorbije dagen lazen we in de kranten cijfers over de belastingsdruk voor singles. Die blijkt een stuk hoger te liggen dan voor samenwonende of getrouwde koppels, en veel singles vinden dat volkomen onrechtvaardig … Lees meer

Roast Dinner Day, de charme van samen aan tafel

Elk jaar opnieuw vieren de Britten op een mooie zondag in november Roast Dinner Day, hun ode aan het zondagse gebraad. Dat is niet zomaar een maaltijd, maar een stukje cultuur, een traditie die warmte en verbondenheid uitstraalt … Lees meer

Eén bord per maaltijd?

Terwijl ik de borden in de afwasmachine aan het sorteren was, moest ik plots denken aan hoe anders dat vroeger ging. Herinneren jullie het “bordbeleid” van onze (voor)ouders nog … Lees meer