Wafels zijn Belgisch! Tenminste, dat denken we allemaal. We zijn er even fier op als op onze Belgische friet, chocolade en bier. Maar klopt het echt dat ze van bij ons zijn? Het antwoord is: ja. Wafels hebben een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen in Europa. De oorsprong van wafels ligt voornamelijk in België én Frankrijk, ook al zijn ze nu wereldwijd bekend en populair geworden.
In de middeleeuwen maakten mensen al wafels met behulp van metalen platen, die vaak waren versierd met wapenschilden of andere symbolen. Deze platen werden dan boven een open vuur verhit om het beslag te bakken. Het woord “wafel” zelf komt van het Oudnederlandse woord “wafele”, wat “weefsel” of “honingraat” betekent, en dat verwijst dan weer naar het patroon dat op de wafels werd gedrukt.
Als je eens heerlijke wafels wil bakken kan ik je van harte het recept van mijn mama aanbevelen. Succes gegarandeerd!
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer
Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer