Dat is misschien een klein beetje kort door de bocht. Maar toch valt er iets voor te zeggen. Te weinig slapen is in elk geval niet goed voor mensen die een beetje op de lijn willen letten. Te weinig slaap kan leiden tot gewichtstoename door hormonale en gedragsmatige veranderingen. Het verhoogt de aanmaak van ghreline (hongerhormoon) en verlaagt leptine (verzadigingshormoon), waardoor je gewoon meer trek hebt. Ook vertraagt het je stofwisseling en vergroot het de behoefte aan calorierijk voedsel.
Daarnaast zorgt vermoeidheid ervoor dat je minder beweegt en verhoogt slaapgebrek het stresshormoon cortisol, wat vetopslag bevordert. Al deze factoren maken het moeilijker om op gewicht te blijven of af te vallen. Voldoende slaap (7-9 uur per nacht) is daarom essentieel voor een gezond gewicht.
Ik ben een goede om het te zeggen, want ik slaap ’s nachts zelden zo lang. Mijn voordeel is dan wel weer dat ik super goed in siësta’s ben. En dat ik veel sport, vooral wandelen dan. Sinds ik veel sport slaap ik ook veel beter. Fysieke vermoeidheid helpt gewoon om beter te slapen. Ik leg het uitvoerig uit in mijn boek ‘Waarom Wandelen’ dat je nog steeds kan bestellen op www.waaromwandelen.be
Toast Melba is een dunne, knapperige toast die vaak wordt geserveerd als bijgerecht bij paté, kaas of soep. Wij hebben ze altijd in huis en als we ’s avonds een stukje kaas eten voor TV, dan doen we dat vaak op zo’n melba toastje met wat lekkere mosterd bij … Lees meer
Tiramisu is een van de populairste desserts, en veel mensen hebben het zelf al eens proberen te maken. Het dessert komt uiteraard uit Italië. Maar vanwaar precies … Lees meer
Black pudding is een soort bloedworst die vooral populair is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar die je ook in Spanje op de markt kunt vinden. Het wordt gemaakt van varkensbloed, vet (vaak rund- of varkensvet) en een bindmiddel zoals havermout of broodkruimels … Lees meer
Het klinkt misschien zot, maar je kunt wel degelijk desserts maken met artisjok, al is het misschien een redelijk ongebruikelijk ingrediënt voor zoete gerechten … Lees meer
Weer een feestdag om te vieren, en weer iets om bij te leren. 11 maart is wereldwijd sofrito day. Iemand een idee wat dat precies is? Sofrito is een aromatische basis voor gerechten in de Latijns-Amerikaanse, Spaanse en Caribische keuken … Lees meer
Would Be Chef is mijn foodblog waar je sinds jaar en dag naast heel veel recepten en culinair nieuws ook de beste restauranttips voor België en Barcelona kunt vinden … Lees meer
Als je van die kleine pittige chili-pepertjes koopt is dat meestal een heel pakje, en eigenlijk heb je er maar een paar nodig. De rest ligt dan in de frigo of op het aanrecht en vaak moet je ze na een tijdje toch weggooien … Lees meer
Muffins hebben hun oorsprong in Engeland, waar ze eigenlijk bekend stonden als “English muffins”. Deze muffins waren kleine, ronde broodjes die werden gebakken op een griddle (een soort platte pan) in plaats van in een oven … Lees meer