In de aanloop naar Halloween zie je ze overal: pompoenen aan voordeuren, in interieurs en etalages. Maar veel mensen vragen zich af: kun je zo’n volledige pompoen ook gewoon in de oven klaarmaken? Het antwoord is: ja, maar let op welke je kiest.
Niet alle pompoenen die je in de winkel vindt zijn eetbaar. Er bestaan ook sierpompoenen — die zijn bedoeld als decoratie, niet om op te eten. Ze zien er prachtig uit, maar hun vruchtvlees is vaak taai, bitter of zelfs licht giftig. Kies dus altijd voor een culinaire pompoen, zoals de klassieke oranje Hokkaido of de flespompoen (butternut). Die hebben stevig, smaakvol vruchtvlees dat perfect is om te roosteren.
Een eetbare pompoen kun je halveren, de zaden verwijderen en met wat olijfolie, zout en kruiden in de oven zetten tot hij zacht en goudbruin is. Het vruchtvlees wordt dan boterzacht en vol van smaak — ideaal voor soep, puree of gewoon als bijgerecht. En de zaden? Die kun je schoonmaken, roosteren en als knapperige topping gebruiken.
Ik wil graag mijn favoriete recept voor een ganse pompoen in de oven even met jullie delen.
Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten. Ik ben zelf een grote fan van deze indrukwekkende groente.
Dit is een heerlijk recept met een mooie grote oranje pompoen … Lees meer
Recept
Opgevulde pompoen
Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer
Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer
Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer