Bram Laebens
Nieuws

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren. Dus als ze moederdag in pakweg Namen of Luik op 13 oktober zouden vieren, dan zou ik meedoen en drie keer per jaar driewerf hoera roepen. Leve alle moeders, en oma’s dus!

Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven. Ik heb van mijn mama Anny bijzonder veel geleerd. En niet alleen koken. Maar zeker ook dat. Ik ben dan ook zo blij dat Mijn Mama’s Kookboek zo goed blijft verkopen. Met dat boek breng ik een ode aan mijn mama, en samen steunen we de projecten van mijn papa in India om meisjes die anders niet eens naar school hadden kunnen gaan hun volledige studies te betalen.

Los van lekker koken heb ik nog een paar andere levenslessen mee gekregen van mijn mama. Ik probeer ze nooit te vergeten, en als ik toch eens zou haperen, dan is mama er wel om zonder veel drama subtiel opmerkingen te maken en me bij te sturen.

  1. Doe maar gewoon. Mama houdt niet van teveel aanstellerij. In ons vak sta je veel in de belangstelling. Mama zelf heeft daar geen nood aan, en het kookboek mocht ik enkel maken omdat er een goed doel aan te pas kwam. Ook tegen ons zegt ze: doe maar gewoon, niemand is beter of belangrijker dan iemand anders.
  2. Mama vecht voor de onderdrukten. Ze is daar zelfs fanatiek in. De mensen die het lastig hebben om welke reden dan ook, die vinden bij mijn mama een luisterend oor. Ze doet ook aan vrijwilligerswerk. Dat deed ze al bij daklozen, drugsverslaafden, vluchtelingen en mensen met een beperking.
  3. Altijd lekker eten is belangrijk, en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Maar eten weggooien dat vindt mama gruwelijk. Ze hadden het bij haar ouders thuis niet al te breed en er was veel respect voor de zelf gekweekte producten. Die gebruikte je helemaal op, niks ging verloren.
  4. Mama heeft veel geduld en kan veel klappen incasseren. Maar eens je haar echt pijn hebt gedaan is het niet eenvoudig om haar vertrouwen en respect terug te winnen. Hoogmoedige mensen of beterweters, daar heeft ze het niet zo voor.
  5. Geniet van de kleine dingen. Mama reist niet graag ver weg, een glaasje bubbels of een croque uit het vuistje na een mooie wandeling in het bos, zijn voor haar al voldoende. Het is een wijze levensles om het mooie in de kleine dingen te durven zien.

Fijne moederdag mama! Dikke knuffel en dankjewel voor alles

Je kunt Mijn Mama’s Kookboek nog steeds bestellen op www.silenro.be

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer