Deze week was het ‘farm animals day’, oftewel ‘dag van de boerderijdieren’. Die wordt jaarlijks gehouden om een beetje aandacht te vragen voor het welzijn van alle dieren die op onze boerderijen leven, zoals koeien, varkens, kippen en schapen. Het is een mooi moment van bewustwording over hoe deze dieren worden behandeld in de voedselproductie en welke rol ze spelen in ons dagelijks leven.
Onze landbouwers, die vaak erg kritisch bekeken worden, spelen hierin een cruciale rol: zij zorgen dagelijks voor het voeden, verzorgen en huisvesten van deze dieren. Boeren bepalen daarom in grote mate de leefkwaliteit van hun dieren en kunnen dus bijdragen aan duurzamere en diervriendelijkere landbouwpraktijken.
Deze dag benadrukt ook de noodzaak van evenwicht tussen voedselproductie en dierenwelzijn. Het is een kans om boeren te erkennen voor hun harde werk, maar natuurlijk ook om het gesprek te voeren over verbeteringen binnen de sector. Iets waar de meeste landbouwers al lang voor openstaan. Ik vind het dan ook belangrijk om deze hardwerkende mensen die vaak onder vuur liggen, omdat er natuurlijk ook cowboys tussen zitten en omdat grote agrarische bedrijven soms hun plaats hebben ingenomen, even te bedanken voor hun inspanningen. Hun betrokkenheid en kennis zijn essentieel om een verantwoorde toekomst voor boerderijdieren te garanderen.
We houden allemaal van een lekker stukje kip of gehakt in de spaghettisaus, en dat komt niet zomaar op ons bord. En zelfs vegetariërs zijn afhankelijk van onze landbouwers, hun inzet en hun vakmanschap. Op een dag als vandaag wil ik hen graag een pluim toewerpen.
Het aspergeseizoen is weer volop bezig, en als groot fan van deze delicatesse ben ik helemaal in mijn nopjes. Vooral witte asperges zijn mijn favoriet – subtiel, zacht van smaak en heerlijk klassiek … Lees meer
Mijn mama drinkt zelden alcohol. Ze kan er niet goed tegen, en eerlijk is eerlijk: ze vindt het meestal gewoon niet lekker. Een glaasje champagne voor het eten, of als er écht iets te vieren valt – dat gebeurt weleens … Lees meer
Malbec is zo’n wijn die ik niet vaak zelf uitkies, maar me toch telkens weet te verrassen wanneer hij op tafel verschijnt. Het is een dieprode wijn, vol van kleur en karakter, met smaken die doen denken aan rijpe bramen, pruimen, een snuifje kruidigheid en soms zelfs een vleugje rook of chocolade … Lees meer
McDonald’s komt, dat zal je niet verbazen, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, meer bepaald uit San Bernardino, Californië. Het begon in 1940 als een kleine hamburgerzaak van de broers Richard en Maurice McDonald … Lees meer
Ik vind het leuk om bij te leren. Vandaag is laverbread day, en eerlijk gezegd, ik had er zelf nog nooit van gehoord. Maar intussen heb ik bijgeleerd: laverbread is een traditioneel Welsh gerecht gemaakt van laver, een soort eetbaar zeewier (vergelijkbaar met nori) … Lees meer
Op 08 april wordt de heilige Lazarus gevierd. Lazarus staat in de christelijke traditie symbool voor zieken, armen en verstotenen. In de Bijbel komen twee figuren voor met deze naam: Lazarus van Bethanië, die door Jezus uit de dood wordt opgewekt, en de bedelaar Lazarus, die na een ellendig leven eindelijk troost vindt in het hiernamaals … Lees meer
Empanada’s zijn hartige deeghapjes die meestal gevuld zijn met vlees, vis, kaas of groenten. Ze worden gebakken of gefrituurd en komen oorspronkelijk uit Spanje en Latijns-Amerika … Lees meer
Op Would Be Chef volgen we graag culinaire feestdagen, en 13 april staat zo in alle lijstjes als “National Peach Cobbler Day”. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, dus ben ik het maar even gaan opzoeken wat het was … Lees meer