IMG_0208-Hockney-NR
Nieuws

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed. ’s Avonds, als wij voor de tv zitten, komt hij graag dicht bij ons liggen, misschien door de warmte van de haard, maar ik denk vooral voor de liefde die hij dan van ons krijgt. Hockney lijkt bovendien een soort gastronomisch talent te zijn: wat wij aan tafel eten, trekt hem altijd aan. Bij de hapjes die we wel eens voor de tv eten, een stukje kaas, een toastje met iets erop, zit hij altijd met grote ogen te smeken om een stukje te krijgen. Eigenlijk zijn we daar heel voorzichtig mee en krijgt hij zelden iets van tafel, hij heeft z’n eigen katteneten, maar heel soms valt er een garnaaltje, een stukje surimi of een beetje tonijn, en hij wordt daar altijd zeer gelukkig van.

Maar is dat eigenlijk wel oké? Is menseneten goed voor poezen? Kijk, katten zijn eigenlijk echte carnivoren en hebben dierlijk eiwit nodig. Hun lichaam is er niet toe in staat om langdurig groenten, granen of zoets te verwerken zoals wij dat kunnen. Sommige dingen uit onze keuken kunnen af en toe, zoals een klein stukje gekookte kip, mager rundvlees of een beetje tonijn zonder kruiden en zout. Zelfs een miniportie pompoen of gestoofde wortel kan af en toe als traktatie dienen, zolang het maar puur is en zonder toevoegingen. Maar er zijn ook dingen waar je echt voor moet uitkijken. Chocolade, uien, knoflook, druiven, rozijnen, rauw vlees of vis met graten en melkproducten bij katten die lactose-intolerant zijn, zijn strikt verboden. Ook voeding met veel zout, kruiden of vet kan hun spijsvertering flink ontregelen.

Onze conclusie is daarom: af en toe iets toestoppen kan geen kwaad, zolang het echt bij kleine traktaties blijft en niet de hoofdmaaltijd vervangt. Hockney mag heel af en toe eens mee van ons lekker eten genieten, maar zijn eigen kattenvoer blijft de basis en we letten goed op dat hij niets gevaarlijks binnenkrijgt. Maar je moet er goed mee uitkijken, want een verleider is hij wel!

De poëzie van Hockney

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer