Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn. Niet groen en hard, maar ook niet overrijp en papperig. Gewoon mooi sappig, zacht en vol smaak.
Daarom koop ik mango’s bijna nooit in de supermarkt. Ik vertrouw liever op de kennis van een goede groenteboer. Zoals Bayram, bij ons in de buurt aan de R4 in Oostakker. Die weet perfect wanneer een mango klaar is om op z’n best te zijn. Hij verkoopt trouwens ook gedroogde mango, en die is minstens even zalig. Ideaal als gezond tussendoortje!
Wist je trouwens dat mango niet alleen lekker, maar ook voedzaam is? Per 100 gram bevat verse mango zo’n 60 calorieën, ongeveer 15 gram koolhydraten, waarvan de meeste natuurlijke suikers zijn, en zo’n 1,6 gram vezels. Daarnaast zit de vrucht boordevol vitamine C, provitamine A (bètacaroteen) en antioxidanten. Een perfecte combinatie van lekker en gezond dus.
Ik gebruik mango graag in frisse salades, bij kruidige curry’s, in salsa’s bij vis of kip, of gewoon als dessertje met wat limoen en munt. Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Dan deel ik hieronder graag een paar van mijn favoriete recepten met mango. Laat de zomer maar smaken! ☀️🥭
Eerlijk: pindakaas, ik vind het maar iets vreemds. Iets Hollands vooral, onze Noorderburen zijn er gek op. Zo puur op de boterham vind ik het ook veel te zout. Maar je kunt er wel een lekker en mooi dessert mee maken. Deze combinatie van heel zoet, vers fruit, zoet-zoute room, zoute pinda en lekker citroenkruid, is echt een heerlijk dessertje … Lees meer
Recept
Mango met pindaroom
Een goede slager in de buurt hebben is altijd een godsgeschenk. Hou die dan ook in ere. Bouw er een goede persoonlijke band mee op. Ik zeg niet dat je hem elke week een ruiker bloemen mee moet brengen, hem op Tinder toe moet voegen, of uit moet nodigen op een romantisch weekendje in Venetië, maar praat er veel mee, vraag hem naar wat er lekker is, en leg hem uit waarom je soms eens speciallekes nodig hebt … Lees meer
Recept
Hamburgertjes met kippengehakt, cheddar en mango
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu. Maar ik blijf het ondanks alles wel lekker vinden, als ik er maar niet teveel van eet. Dit hapje kun je trouwens evengoed maken met de faux gras van Gaia … Lees meer
Recept
Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade
Een paar maanden geleden mocht ik uitpakken met super plezant nieuws. Ik was namelijk de nieuwe ambassadeur geworden van KitchenAid. Het hele jaar mag ik jullie dus verwennen met heerlijke recepten in samenwerking met KitchenAid! En omdat velen er ook van dromen om één van deze fantastische toestellen in huis te halen, mogen we elke maand één van de prachtige apparaten van KitchenAid weggeven via onze nieuwsbrief van Would Be Chef … Lees meer
Recept
Mango met limoen honing-room samen met KitchenAid #collab
Ik geef toe: ik ben geen grote dessertmaker. Maar een Would Be Chef heeft werkelijk voor alles oplossingen. En slim assembleren is natuurlijk nooit verkeerd, als het resultaat maar lekker is. De basis voor dit heerlijke toetje is een quatre-quarts cake die je gewoon bij de bakker of in de supermarkt koopt … Lees meer
Recept
Zondags zoet: assemblage-toetje met mango en witte chocolade
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer
5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer
Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer
Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer
Deze week gingen we nog eens dineren bij een van onze favoriete restaurants van de afgelopen jaren in Barcelona, Molino de Pez. Het is intussen een vaste traditie geworden om er tijdens elke vakantie minstens één keer te gaan eten, en ze kennen ons daar ondertussen al goed … Lees meer
In de aanloop naar Halloween zie je ze overal: pompoenen aan voordeuren, in interieurs en etalages. Maar veel mensen vragen zich af: kun je zo’n volledige pompoen ook gewoon in de oven klaarmaken … Lees meer
De calzone is een pizza in zakvorm, een opgerolde variant van de klassieke Italiaanse pizza. Oorspronkelijk komt hij uit Napels, de bakermat van de pizza, en de naam betekent letterlijk “broekspijp” in het Italiaans — een knipoog naar zijn opgerolde vorm … Lees meer