“Michelin geeft historische fout toe”

Gisteren kreeg ik een sms’je van een goede vriend van me, een man die ook houdt van lekker eten. Hij stuurde “Michelin geeft historische fout eindelijk toe.” Gisterenavond heeft het iconische restaurant “Noma” in Kopenhagen eindelijk zijn derde ster gekregen. Eindelijk, want het restaurant is al 4 keer verkozen tot beste restaurant ter wereld, maar bleef bij Michelin steeds hangen op twee sterren.

Over de positie en de strategie van Michelin, de meest iconische restaurantgids ter wereld, valt veel te zeggen. Ik vond het nog steeds een boeiende en gezaghebbende gids. Maar met de opkomst van allerlei andere gidsen en beoordelingssites lijkt Michelin minder en minder zaligmakend te zijn, en al zeker niet meer de enige stem die door restaurantliefhebbers wordt beluisterd. Sommige restaurateurs geven hun sterren zelfs terug omdat ze het niet eens zijn met wat ze de “arrogantie van het rode boekje” noemen.

Dat Noma in andere lijstjes al jaren wordt beschouwd als het beste, of minstens één van de allerbeste restaurants ter wereld, maar door Michelin nooit op het hoogste schavotje werd geplaatst vonden velen bijzonder vreemd en zelfs onrechtvaardig. Anderen vonden het ergens nog normaal. Michelin is en blijft een behoudsgezinde gids. En de keuken van Noma is zeer speciaal en experimenteel, volgens sommige critici tè. Toen ze enkele jaren geleden levende mieren in een gerecht verwerkten kwam daar bijzonder veel kritiek op door mensen die houden van een klassieke keuken. Vandaar misschien dat Michelin wat terughoudend was.

Maar nu zijn ze toch gezwicht. En chef René Redzepi kent duidelijk geen rancune, want hij schreeuwde zijn geluk gisteren uit op sociale media. Hij vertelde dat hij waanzinnig blij is en dat het een enorme erkenning is voor het harde werk van honderden medewerkers door de jaren heen. Of Michelin nu een historische fout toegeeft of gewoon vindt dat Noma er nu pas echt aan toe is, eigenlijk maakt het weinig uit. Noma is een fantastisch restaurant, en ik wil er zo graag nog eens opnieuw naartoe.