10 persoonlijke regels voor een gelukkig leven

­Ik durf mezelf gerust een gelukkige mens te noemen. Niet elke dag hoor, niet elke minuut van de dag, natuurlijk niet, maar ik heb voor mezelf wel min of meer een manier gevonden om mijn leven goed te organiseren, en er het beste uit te halen.

Voor je mijn persoonlijke leidraad voor een gelukkig leven gaat lezen, moet ik toch even twee dingen zeggen. Het leven is voor iedereen verschillend. We hebben allemaal een andere achtergrond. En iedereen heeft een verschillend karakter. Wat voor mij werkt hoeft voor jou niet te werken. Fair enough.

En, waarschijnlijk nog belangrijker: een echt grote tegenslag heb ik in het leven nog niet gekend. Ik ben nog geen gruwelijke ziekte tegen gekomen op mijn pad, ik heb nog geen zwaar ongeval gehad, er is mij nog geen gruwelijk onrecht aangedaan. En de mensen rondom mij stellen het allemaal behoorlijk goed. Weliswaar ook allemaal met hun eigen problemen en tegenslagen natuurlijk, net als ik. Maar mijn geluk is tot nu toch niet bedreigd geworden door groot onheil. Als dat ooit wel het geval is, weet ik niet hoe ik zal reageren.

Dit zijn zo’n beetje de regeltjes waar ik mee probeer te leven. Ik durf er wel eens van af te wijken hoor, maar meestal hou ik er me wel aan. Doe er gerust je profijt mee, misschien zijn er wel een paar die je ook kunnen helpen.

1. work hard, play hard

Belangrijke regel voor mij. Ik heb altijd graag hard gewerkt. Vroeg opstaan, lang opblijven. Het land rondrijden om te DJ’n. Radio, columns, schrijven voor deze blog, Dj-sets. Ik doe het graag. Door hard te werken krijg je veel voldoening en erkenning. En je kunt je boterham goed verdienen. En daardoor kun je ook goed leven. Ieder op zijn manier, ieder op zijn niveau. Ik zal nooit miljonair worden, maar ik denk dat ik door veel te werken wel een goed leven zal kunnen hebben.

2. doe niks dat je niet graag doet

Dat klinkt raar, en ik kan mij natuurlijk niet altijd aan deze regel houden. Maar ik probeer het wel al mijn hele leven. Wanneer iets niet klopt, stop er dan mee. Een relatie, een job, een vriendschap. Wanneer het fout zit, trek er een streep onder. En ik probeer al mijn energie te stoppen in dingen die ik kan. Er zijn miljoenen dingen waar ik niks van weet of kan. Ik ga liever hard werken zodat ik de dingen waar ik een kluns in ben kan uitbesteden. Gaat het nu over papierwerk, tuinonderhoud, schoonmaken of leiding geven. Wat anderen beter kunnen laat ik aan hen over. Zo heb ik tijd en energie om creatief te zijn en daar vol voor te gaan.

3. wees gul voor anderen

Ik probeer een gullle mens te zijn. Dat klinkt aanmatigend, maar het is wel zo. Ik heb dat van thuis uit mee gekregen. Mijn ouders probeerden altijd zo gul mogelijk te zijn voor iedereen. En dat doen ze tot op vandaag. Hun regel is “het is fijn om te krijgen, maar het is nog altijd fijner om te geven.” Een goede vriend van me liet me ooit deze zin lezen uit het beroemd gedicht “The More Loving One” van WH Auden: “If equal affection can not be, Let the more loving one be me.”  Niet dat je op je kop moet laten zitten of laten profiteren. Maar als het goed met je gaat, dan is het zo leuk om dat te delen met de mensen rondom je, en met mensen die het moeilijker hebben.

4. wees gul voor jezelf

Je kunt pas gul zijn voor anderen, als je dat ook voor jezelf bent. Zorg goed voor jezelf. Verwen jezelf. Je leeft maar één keer. Sparen is slim en goed, maar echt te krenterig zijn is nergens goed voor. En dat hoeft niet altijd groots te zijn, dat verwennen. Dat kan al zijn: tijd voor jezelf maken. Voor rust. Voor een goed boek. Een wandeling. Een glas wijn. Niet het duurste daarom, wel het goede. Niks zo leuk als in de zomer in Frankrijk met een mooi uitzicht een stuk stokbrood met lekkere kaas en een goed glas Franse wijn drinken.

5. leef gezond zodat je nog lang kunt genieten

Genieten met volle teugen is één ding, maar zorg wel dat je het nog lang kunt doen. Toen ik meer dan 110 kilo woog “genoot” ik wel van het leven, maar ik dreigde het ook serieus in te korten. Ik wil nooit meer overdrijven met eten of drank, met welk genot dan ook. Want ik wil het nog ontzettend lang kunnen. Oh, ik zou zo graag een gelukkige tachtig- en negentigjarige te worden. Daarom sport ik veel, en daarom laat ik m’n gezondheid meermaals per jaar controleren.

6. wanneer een deur dichtgaat, gaat een andere weer open

Soms gaat er iets fout in het leven. Een relatie die stopt, een job die afloopt. Dat kan bedriegend zijn of aanvoelen. Je kunt daar oprecht triest van zijn. Maar je moet door. Toen m’n ochtendshow bij Qmusic stopte vond ik dat niet bijzonder fijn. Maar ik snapte het wel. De zender had nood aan jonge mensen, met een frisse visie, en een leefwereld die dichter aansloot bij de luisteraars. Intussen ben ik dolgelukkig bij Joe, een zender die vandaag veel beter bij me past. En toen na vijftien jaar mij column bij Het Laatste Nieuw werd stopgezet, vond ik dat ook niet fijn. Ik schreef graag voor de krant. Maar ik heb toen deze blog gestart, en eerlijk: hier kan ik echt helemaal zijn wie ik ben, en schrijven wat ik wil. Ik bedoel maar: niet te lang treuren. Er zijn altijd nieuwe kansen en mogelijkheden.

7. leve de vrijheid, zolang ze die van anderen niet bedreigt

Ik hou niet zo erg veel van regeltjes. Ik durf ze wel eens te ontwijken of te negeren. Omdat ik zeer hou van mijn vrijheid. Toen ik nog klein was en voetbalde met mijn broer Arn, verzon ik voortdurend andere afwijkende regels voor het voetbalspel. Dat vond m’n broer maar niks, die wou gewoon sjotten. Maar ik heb wel één ding geleerd: wanneer mijn vrijheid die van anderen in het gedrang brengt, dan stopt ze. Ik probeer daar rekening mee te houden en naar te leven.

8. verdrietig zijn mag

Ik ben een fundamentele optimist. Het glas is eerder half vol dan half leeg. Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn in mijn leven. Ik heb ook wel eens pech, tegenslag, of verdriet. Ik ben mensen verloren die ik doodgraag zag. En dat deed pijn. En dat verdriet aanvaarden is goed en kan helend werken. Toen we vorig jaar voelden dat één van onze twee lievelingskatten terminaal was, hebben we even de agenda leeg gemaakt, en een prachtig verdrietig weekend met onze twee poezen beleefd. We hebben veel gehuild en afgezien, en het deed pijn om afscheid te moeten nemen. Maar het was ook één van de mooiste en meest intense weekends van het voorbije jaar. Verdriet onder de mat vegen maakt de wonden nadien dieper. En ook kleine tegenslagen of verdrietjes mag je hebben en moet je aanvaarden. Ze horen bij het leven.

9. KOM altijd uit voor je eigen mening

Ik ben altijd eerlijk, en zeg en schrijf wat ik denk. Dat doe ik in het echte leven, op de radio, in mijn columns, op social media, en hier op deze blog. Andere mensen hoeven mijn mening heus niet te delen. Discussie maakt ons slimmer. Soms botst dat wel. Soms zullen mensen mijn mening te rechts of te links vinden, te liberaal of te conservatief. Niks aan te doen. Ik zal niet rond de pot draaien, niet proberen te doen alsof, gewoon omdat ik daardoor politiek correct zou zijn. Ik ben wie ik ben, ik denk wat ik denk, en ik zeg en schrijf wat ik wil. Recht uit het hart?

10. durf van mening te veranderen

Ik met mijn grote mond, zeg wel eens dingen, waar ik nadien van denk: die waren toch niet zo correct. Op zoveel vlakken ben ik al van menig veranderd. Ik heb op alle mogelijke partijen gestemd. Ik heb uitspraken gedaan waar ik me nadien voor zou moeten schamen. Maar dat doe ik niet per se, want ik weet dat ze toen oprecht waren. Maar bijleren kan geen kwaad, en jezelf corrigeren ook niet. Dus neem al mijn uitspraken maar met een korreltje zout. Ook deze tien regeltjes voor geluk dus. Mijn waarheid is tijdelijk. En ik durf van mening te veranderen.