Nieuws

Mijn oprechte ode aan puur geluk: gehakt!

Vandaag brengen we een welverdiende ode aan gehakt. Dat heerlijke, eenvoudige ingrediënt dat in zowat elke keuken een hoofdrol speelt. Gehakt is puur comfortfood: iedereen houdt ervan, van groot tot klein, en het past bij elk seizoen.

Of het nu gaat om sappige balletjes met tomatensaus, een smeuïge lasagne of een geurige ovenschotel — gehakt maakt elk gerecht een tikje huiselijker. Mijn mama eet het graag met wat pickles op de boterham, rauw. Het is betaalbaar, veelzijdig en verveelt nooit. En de variaties zijn eindeloos: rundergehakt geeft een stevige beet, varkensgehakt zorgt voor extra smaak en sappigheid dankzij het vet, en een mengeling van rund en varken is vaak de perfecte balans tussen karakter en zachtheid.

Gebruik gehakt als basis voor pastasaus, rol er balletjes van of vul er groenten mee, maar let ook op de kwaliteit. Vers gehakt hoort fris te ruiken, mooi rood of roze te zijn, en liefst van lokale herkomst. Wie gezond wil koken, bakt het best in een beetje olijfolie, giet overtollig vet af en combineert met veel groenten. Zo blijft het voedzaam, licht en toch vol smaak.

Kortom, gehakt is misschien eenvoudig, maar het is een van de meest dankbare ingrediënten in de keuken. En geef toe: er is weinig dat zo zalig ruikt als een pan vol pruttelende gehaktballetjes op een herfstige avond. Dat is de geur van thuis, van gezelligheid, en van écht koken met liefde.

GEVULDE PAPRIKA MET COUSCOUS KIPPENGEHAKT EN PARMESAAN
Recept

Gevulde paprika met couscous kippengehakt en parmesaan

Je kunt gevulde paprika op veel lekkere manieren maken, en iedereen zal wel zo’n beetje zijn eigen recept hebben. Maar de versie die bij mij, na veel uitproberen en fine-tunen, toch op nummer één blijft staan is er eentje met kippengehakt, wat gestoofde sjalotjes, couscous, rozemarijn, Parmezaanse kaas en… een goede scheut ketchup in het gehakt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes
Recept

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken. En dan is er ook nog eens dat krokante kaaskorstje om het helemaal af te maken … Lees meer

Oosterse lasagne met gekruid lamsgehakt, aubergine, feta & yoghurtsausWBC-75025
Recept

Oosterse lasagne met gekruid lamsgehakt, aubergine, feta & yoghurtsaus

Met dit recept wil ik je heel graag meenemen op een culinaire exotische reis. Stel je even voor: de geur van baharat die zich langzaam verspreidt in je keuken, de warmte van kruidig lamsgehakt en het zachte, geroosterde vruchtvlees van aubergine… Deze Oosterse lasagne met lamsgehakt, aubergine, feta en yoghurtsaus is een culinaire knipoog naar de rijke smaken van de Levant, denk aan de fantastische keuken van Libanon, Armenië en Syrië … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans
Recept

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht. Het is net dat tikje anders dan de préparé van bij de slager … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer