Dit kies ik als laatste avondmaal…

Het is vandaag goede vrijdag. Gisteren was het witte donderdag, de dag van het laatste avondmaal. Dat “avondmaal” was al bij al maar een half feestje in de bijbelse versie. Terwijl het brood werd gebroken en de wijn werd verdeeld wist Jezus al lang dat er een verrader aan tafel zat. Een echt feelgood dinertje kun je het dus bezwaarlijk noemen. Toch heb ik altijd een bijzondere band gehad met het verhaal.

Toen wij ons vorige huis bouwden, en we op zoek gingen naar een schilderij voor onze eet- en woonkamer, wist ik dan ook meteen welk (soort) werk ik aan de muur wilde. Een laatste avondmaal. De Gentse kunstenaar Guido Vrolix had er ooit al een imposant gemaakt in het rood en ook eentje in het blauw, en hij wou er ooit nog één maken in het goud. En dat hebben wij toen besteld. Het hangt al die jaren al bij ons thuis, en doet ons elke keer beseffen dat je elke maaltijd moet beleven alsof het je laatste is. Dat klinkt misschien fatalistisch, maar dat is het absoluut niet. Integendeel. Het wil zeggen: geniet van elke maaltijd. Ga altijd voor lekkere producten. Geniet van het gezelschap. Praat met elkaar. Zorg dat er geen verrader of dubbele gevoelens mee aan tafel zitten. Als er iets op je lever ligt: zegt het dan. Morgen kan het te laat zijn.

Als je mij vraagt wat mijn laatste maaltijd zou moeten zijn, dan weet ik het meteen. Geen twijfel over. Witloofrolletjes. Met gekookte ham. En lekkere kaassaus. En een goudbruin korstje. Met puree. Mijn mama maakt dat als de beste, en het is voor ons de iconische maaltijd uit onze jeugd. Ons mama maakte het altijd volgens het recept van haar moeder, meme Julia, met grondwitloof dat pepe Pierke, haar vader, zelf kweekte. Als het mijn laatste maaltijd was zou ik er mijn beste wijn bij openmaken. Je weet wel: één van die flessen die al jaren in de kelder liggen, maar die ik niet open durf te maken omdat ik ze bewaar voor een ultiem, speciaal moment.

Ik heb voor jullie ook nog eens de laatste avondmalen van verschillende bekende Vlamingen op een rij gezet.