Het is een vraag die me vaak gesteld wordt: is het verplicht om obers in Spanje een fooi te geven? Neen, dat moet niet. In Spanje is het geven van een fooi aan obers niet verplicht, maar het wordt zoals overal in de wereld natuurlijk wel gewaardeerd. Het is sowieso minder ingeburgerd dan in sommige andere landen, zoals de Verenigde Staten waar het eigenlijk het loon van obers vervangt, maar kleine fooien komen vaak voor, vooral in toeristische gebieden. Ook in Barcelona wordt het wel gewaardeerd. Als je tevreden bent met de service, is het dus geen slecht idee om het bedrag een beetje af te ronden of ongeveer 5-10% van de rekening als fooi te geven in restaurants. Bij cafés of bars wordt meestal wat kleingeld achtergelaten. Fooi geven is dus een teken van waardering, maar het is niet strikt noodzakelijk.
Als je meer wil lezen over Barcelona, tips wil krijgen voor waar je op restaurant kunt gaan en wat je kunt bezoeken wil ik je van harte mijn boek ‘Mijn Barcelona’ aanraden. Het is nog steeds in voorraad.
Muffins hebben hun oorsprong in Engeland, waar ze eigenlijk bekend stonden als “English muffins”. Deze muffins waren kleine, ronde broodjes die werden gebakken op een griddle (een soort platte pan) in plaats van in een oven … Lees meer
19 februari is chocolate mint day. Chocolade en munt? Past dat samen, vraag je je misschien af. Ik kan je zeggen: ja, chocolade en munt kunnen een geweldige combinatie zijn … Lees meer
Fettuccine Alfredo is een Italiaans pastagerecht met een romige saus, meestal geserveerd met fettuccine, maar maak ze gerust met andere pasta. De saus is een absolute klassieker vol smaak en bestaat uit boter, room, Parmezaanse kaas, en vaak een beetje knoflook … Lees meer
De chops sticks, ook wel eens “stokjes” genoemd, die je bij de Chinees krijgt lijken voor sommige mensen gruweltuigen die ze absoluut nooit zullen kunnen gebruiken … Lees meer
Bij ons is het niet zo populair maar er zijn landen waar ze er gek op zijn. Pork rind, ook wel bekend als cracklings of pork crackling, is niks meer of niks minder dan de krokante huid van varkensvlees … Lees meer
Wie heeft ooit bedacht: ik ga eens een dessert met wortels maken? Wel, wortelcake heeft zijn oorsprong hier bij ons in Europa, waar wortelen al sinds de middeleeuwen werden gebruikt in zoete gerechten omdat ze een natuurlijke zoetheid hebben … Lees meer
Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lente Festival genoemd, is het grootste traditionele feest in China. Het wordt gevierd volgens de maancyclus, dus de datum varieert tussen 21 januari en 20 februari … Lees meer
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer