“Mondmasker bij het wandelen? Nutteloos.”

Het is geen uitspraak van mezelf, voor alle duidelijkheid. Ik ben geen wetenschapper. Ik probeer me gewoon aan de regels te houden en ze zo goed mogelijk te begrijpen. Het was viroloog Steven Van Gucht die het ons vertelde op de persconferentie van 25 maart: “Op straat een mondmasker dragen, heeft geen zin. Je kan het virus niet krijgen door op straat te wandelen en te ademen.”

Intussen zijn mondmaskers verplicht op alle openbare plekken, ook in cafés en restaurants. Ik vind dat ongezellig, maar het zijn de regels. En ik heb intussen gemerkt dat mensen daar minder problemen mee hebben dat ik gedacht had. Ik was de voorbije avond in Gent op restaurant, ik heb het masker opgezet bij het binnenkomen en buitengaan. Het heeft m’n avond niet ongezelliger gemaakt. Dus: niet klagen en zagen maar opzetten die maskers. Ik probeer alle regels te snappen. En dan volg ik ze wel. Met of zonder tegenzin. Het gaat over onze gezondheid.

Maar nu zijn er een aantal overijverige burgemeesters die blijkbaar wat heiliger willen zijn dan de paus en mondmaskers in hun hele gemeente verplichten in open lucht, in de Vlaamse Ardennen is dat al het geval. En je voelt dat er nog vele zullen volgen. Zelfs liberale burgemeesters als Mathias De Clercq en Vincent Van Quickenborne verplichten het nu in hun binnenstad. Plots zijn we dus in de buitenlucht, zelfs als we anderhalve meter afstand houden, besmettelijk. Wat is hier eigenlijk aan de hand?

Kijk, voor overvolle winkelstraten en events valt daar nog iets voor te zeggen. Daar lijkt het dragen van mondmaskers misschien wat veiliger. Het is maar de vraag of dat ook echt zo is, in Nederland geloven ze dat absoluut niet en wordt het in de open ruimte niet verplicht. Hier dus wel in vele steden en gemeenten. Maar als je echt over de hoofden kunt lopen, en je mensen dichtbij elkaar passeert, lijkt het echt wel nuttig. Dus in de winkelstraten, ok.

Maar in sommige gemeenten is het altijd en overal. De enige uitzondering op de mondmaskerplicht in open lucht is blijkbaar sporten. Bij het joggen of fietsen moet je het niet op. Maar bij het wandelen dus wel. Want dat zou volgens die burgemeesters geen sport zijn. In Lochristi, waar ik nu woon, geldt die regel voor zover ik weet nog niet, maar ik zou het ook echt belachelijk vinden. Want natuurlijk is wandelen een sport. Ik wandel 15 kilometer per dag en soms meer. Ik wandel langs velden en paadjes, langs rivieren en door bossen. Leg mij eens uit hoe een mondmasker dragen wanneer je een lange wandeling maakt, veiliger zou zijn voor de gezondheid. Ik wandel om gezond te blijven, ik wandel voor de frisse lucht. Zo’n mondmasker is dan alleen maar een nutteloze belemmering.

Ik ken de argumenten van de hardliners onder de politici, en van vele mensen die pleiten voor een strenge aanpak en regels: ze gaan voor een algemeen verbod voor de duidelijkheid. Nu is het onduidelijk wat wel mag en wat niet, waar het mag en waar niet. Dat was het enige voordeel aan een lockdown, iedereen moest zich er aan houden. Als je mondmaskers algemeen verplicht maakt is er ook geen discussie meer mogelijk. Dan moet het gewoon op, zelfs bij het fietsen, joggen en sportief wandelen. Het maakt het voor de ordehandhavers ook makkelijker om te controleren.

Ik snap dat de tweede golf ten alle prijze moet vermeden worden. De economie kan dat niet aan, de zorg kan dat niet aan, wij mensen kunnen dat niet aan. We willen zieken en doden vermijden. We moeten zorg dragen voor elkaar en de maatregelen volgen. Dat begrijpen we allemaal wel denk ik. Dus we willen ons graag aan alle zinnige regels houden, soms met tegenzin in het begin, maar alles went.

Maar mensen maatregelen en beperkingen opleggen doe je volgens mij enkel wanneer ze nut hebben, een draagvlak hebben onder de bevolking, en uit te leggen zijn. Je doet het vooral niet voor je plezier of om je macht te tonen. Iemand die wandelt in de natuur verplichten om een mondmasker te dragen is er voor mij zwaar over, en volgens vele wetenschappers, nu en in het verleden “nutteloos”.

Ik heb al gemerkt dat elke discussie rond corona mensen kwaad maakt. Zoveel menen, zoveel meningen. Er zullen nu wel velen vinden dat mijn mening fout is en dat ik moet stoppen en me aan de regels houden, dus een mondmasker op moet zetten wanneer ik 20km ga wandelen. Maar op de site van sciensano lees ik wanneer het over het gebruik van mondmaskers gaat het volgende: Bij een wandeling op je eentje buiten wordt het dragen van een mondmasker niet aangeraden want geeft geen bijkomende bescherming. Het zelfde bij een wandeling met je gezin. Ook niet aangeraden want geeft geen bijkomende bescherming

Laat ons samen voor onze gezondheid vechten. Maar laat ons alstublieft ons gezond verstand niet verliezen. Voor elk van u, beste politici ook: een goede wandeling gewenst. En denk ook eens even na voor u ons weer extra regeltjes op gaat leggen.