“Mondmaskers verplicht in de horeca? Eindelijk!”

Daarnet werden nieuwe maatregelen aangekondigd door de veiligheidsraad om een tweede grote corona-golf te vermijden. Eén van de meest opvallende maatregelen: mondmaskers zijn nu ook verplicht voor klanten tijdens hun “verplaatsingen” binnen het café of restaurant. Bij het binnenkomen en buitengaan, en bij toiletbezoek.

In Frankrijk is dat al lang verplicht. Ik sliep op doorreis in Frankrijk 1 nacht in een hotel en ging 1 keer op restaurant en er werd mij vriendelijk maar zeer kordaat op de mondmasker-plicht gewezen. Ik moet zeggen: ik vond dat zeer ongezellig. Op restaurant of café ga je voor de sfeer en gezelligheid, je wil niet in een ziekenhuissfeer terecht komen. Toen de maatregel van onze overheid werd aangekondigd heb ik daarnet getweet dat deze maatregel een “Ramp voor de horeca is” en ook “dat het nu wellicht annuleringen gaat regenen.”

Eerlijk gezegd: ik heb dat dus blijkbaar totaal verkeerd ingeschat. Ik kreeg echt massaal veel berichten van andere mensen op twitter die m’n boodschap echt dom, verkeerd, en schandalig vonden. Kijk, dat mag, we mogen het oneens zijn. Maar wat mij vooral opviel is dat bijna iedereen stuurde dat ze deze maatregel echt begrijpen en geen moment te vroeg vinden komen. Meer nog, er waren zelfs een heleboel mensen die beweren dat ze nu net makkelijker een restaurant gaan boeken, omdat ze het met mondmasker gewoon veel veiliger vinden.

En veel mensen die in het buitenland (Frankrijk, Spanje, Duitsland) deze maatregel op restaurant hadden meegemaakt hadden er totaal geen moeite mee. Ze vonden het normaal en veilig. Kortom: mijn voorspelling dat het nu annuleringen gaat regenen, klopt wellicht niet. Mensen passen zich blijkbaar makkelijk aan.

Ik schrijf dit even eerlijk neer omdat ook veel goede vrienden van mij uit de horeca mijn tweet ongepast vonden. Verschillende chefs hebben mij gebeld en uitgelegd dat ze die maskertjes veel minder erg vinden dan helemaal dicht te moeten. Blijkbaar zijn er al veel klanten die het spontaan doen en er zelfs om vragen. “Het is nu niet het moment om zulke tweets te sturen Sven, het klopt niet, en we willen net de veiligheid van de klanten garanderen. Voor de sfeer en gezelligheid kun je toch aan tafel zorgen. En laat ons maar lekker koken en je een goed glas uitschenken, dat is onze taak. En die verplaatsingen dat kost amper een paar minuten van je tijd. In de winkels draag je toch ook een mondmasker.”

Kijk, ik ben opgelucht. Blijkbaar zijn bijna alle mensen het er over eens. Ze vinden het stuk voor stuk een slimme maatregel van de overheid. Zelfs Horeca Vlaanderen juicht die toe. Ik heb me dus vergist. En ik ga me uiteraard aan de maatregel houden, misschien went het sneller dan ik hopen durf. En die eensgezindheid is wel goed nieuws voor de horeca, want ze moeten ten alle prijze gesteund worden in dit afschuwelijke rotjaar. Dus: blijf op restaurant gaan en drink een pintje op café. Met een mondmaskertje dan maar. Voor de veiligheid. En voor de gezondheid. En maak extra sfeer aan tafel. Maar één ding weet ik wel zeker: ik ben die corona echt kotsbeu. En ik ben niet de enige zeker?