Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip.
De chocoladechip vindt zijn oorsprong in de jaren 1930 in Massachusetts, waar Ruth Wakefield samen met haar man een klein hotel runde: de Toll House Inn. Tijdens het bakken van koekjes besloot Ruth om stukjes gehakte chocolade aan het deeg toe te voegen, in de hoop dat ze zouden smelten. In plaats daarvan behielden de stukjes hun vorm, wat resulteerde in de allereerste chocolate chip cookie.
Wat begon als een toevallige ontdekking is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Chocolate chip cookies behoren tegenwoordig tot de populairste koekjes ter wereld, met talloze variaties in supermarkten en bakkerijen. Grote merken en ambachtelijke bakkers blijven het klassieke recept trouw, maar geven er steeds vaker hun eigen twist aan. Ze worden niet alleen gebruikt in koekjes, maar ook in brownies, pannenkoeken, milkshakes, ijs en zelfs als topping op ontbijtgranen of yoghurt. Hoewel melkchocolade lange tijd de standaard was, zien we tegenwoordig een groeiende diversiteit aan chocoladechips: van puur en wit tot karamel, ruby chocolate en veganistische of suikervrije varianten.
National Chocolate Chip Day is een perfecte gelegenheid om stil te staan bij een simpele, maar geniale uitvinding die generaties heeft overleefd. Of je nu een klassiek koekje bakt of een nieuwe creatie probeert: chocoladechips brengen troost, plezier en een beetje magie naar elke hap.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer
Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer