Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen.
Schaaldieren bijvoorbeeld. Erwtjes en spinazie ook. Maar pas op: niet alle ingrediënten overleven een verblijf in de diepvriezer. Geloof me: de volgende producten wil je echt niet in je vriezer steken, want het loopt gegarandeerd fout.
Je kunt avocado’s echt niet in de vriezer stoppen. Alle structuur is weg en je krijgt een goor boeltje nadat je ze ontdooid hebt.
Zeker zachte kazen verliezen al hun structuur in de diepvriezer. Harde kazen zou je er in principe nog wel kunnen in bewaren, maar stop die liever gewoon in de ijskast.
Kun je absoluut niet bewaren in de diepvriezer. Dan krijg je echt een vuil papje.
Eens gefrituurd stop je eten ook niet meer in de vriezer. Ook hier krijg je een goor prakje. En de crunch is zeker weg.
Je kunt het wel nog koken nadat je bevroren melk een dag hebt laten rusten in de frigo, maar om te drinken is het echt geen goed idee.
Rauwe eieren al zeker niet. De binnenkant zet uit, en de eieren zullen barsten. Maar ook gekookte eitjes kun je beter niet in de diepvriezer bewaren.
Bewaar je “zachte” verse kruiden in de diepvriezer dan krijg je bruine smurrie. Niet doen.
Lukt ook niet. Net zoals mayonaise en andere sauzen op basis van eieren. Ketchup gaat opsplitsen in een waterig gedeelte en een soort van tomatenpapje.
Gevaarlijk. De inhoud gaat uitzetten en het blik zal openbarsten. Lokaal ontploffingsgevaar dus!
Ok, dit lijkt heel stom, maar ik heb het al meermaals voorgehad. Even een flesje wijn of champagne in de diepvriezer stoppen om snel af te koelen. De drank zet uit, en de fles knalt in duizend scherven uiteen. Stom, heel stom.
Drank met een heel hoog alcoholpercentage zoals bepaalde eaux de vie kun je wel in de diepvriezer bewaren. Door het hoge alcoholgehalte bevriezen die niet maar blijven ze wel ijskoud.
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer