Nieuws

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona.be. De gids blijft verrassend actueel, omdat de meeste plekken die ik beschrijf monumenten zijn die de stad zo kenmerkend maken, en omdat veel restaurants die ik voorstel blijvertjes zijn. Dat is best uitzonderlijk, want Barcelona verandert extreem snel, letterlijk elke dag weer.

Tijdens covid zijn jammer genoeg enkele restaurants die ik zalig vond kopje onder gegaan, maar vaak heeft het ook met de panden te maken waarin restaurants zitten. Het is echt ongelooflijk hoe snel dat hier kan gaan. Neem nu ons huis, waar onze flat in zit. Toen we het kochten, zat er onderin een winkel met papierwaren en schoolboeken. De afgelopen jaren werd het een prachtige Scandinavische designshop, en vandaag is het een pilates-school enkel voor dames.

Bijzonder hoe snel alles hier verandert, en met foodwinkels en restaurants is dat net zo. Je ziet toppers komen en gaan aan een spannend, maar soms ook voor mij te snel tempo. Een paar jaar geleden opende er een top-sushiplek in onze straat: Tramai. Zo’n zalige plek, maar helaas heeft het nog geen jaar standgehouden.

In Barcelona zijn er weinig zekerheden als het over vernieuwingen gaat. Wat vandaag hip is, kan morgen alweer verdwenen zijn. Maar misschien is dat ook wel het spannende van zo’n wereldstad: de constante beweging, de nieuwe ontdekkingen en het onverwachte dat elke keer weer om de hoek ligt.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een beetje stout is plezant

Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer

Dit mag mijn laatste avondmaal zijn

Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer

Candy Day

4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer

Mensen verklaren me gek dat ik zo vroeg opsta op vakantie

Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer

Steeds meer warme bakkers zijn vrouw. Waarom?

Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer

Ik heb lichte paniek veroorzaakt bij onze bloemist

Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer

Gin Tonic? Ik hou meer van deze variant…

Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer

Is eigeel echt zoveel ongezonder dan eiwit?

Veel mensen kiezen bij hun ontbijt of lunch voor alleen eiwit, in de veronderstelling dat het gezonder is: minder vet, minder calorieën, beter voor het hart … Lees meer