“Nu al stress rond de kerst”

Exact een jaar geleden, zo na de eerste week schooljaar, is het bij ons gebeurd. Toen hebben we onze plannen gemaakt voor de kerstvakantie van 2019. Dat heeft met allerlei redenen te maken. Ik ben van nature al een planner. Dat kan ook niet anders, want mijn weekends zitten altijd vol DJ-sets en de vrije weekends probeer ik naar Barcelona te gaan. En tussendoor organiseren we graag etentjes thuis. Dus ik moet m’n agenda wel minutieus plannen of het gaat fout.

Op de koop toe is de kerstperiode in elke familie ingewikkeld te plannen. Wat doe je op kerstavond, en wat op kerstdag, hoe breng je oudejaarsavond door en waar ga je op 1 januari. Niet enkel je eigen familie moet je gepland krijgen, maar ook je schoonfamilie, en zelfs de schoonfamilie van je broers en zussen. Ofwel heb je jaarlijkse tradities, ofwel is het elk jaar opnieuw onderhandelen en organiseren. Herkenbaar toch?

En het was zo’n beetje onze traditie om na de zomervakantie knopen door te hakken. Dan is de herfst in zicht en dan plannen wij tot aan het einde van het jaar alle weekends en alle etentjes in, ook en zeker die rond de kerst. Vooral omdat ik met oudjaar sowieso DJ’n moet en met kerst graag in Barcelona ben. En daarrond wordt dus alles gepland. De tijd gaat snel genoeg, dus je kunt er beter op tijd bij zijn. Meestal beginnen we vanaf september trouwens ook kerstcadeautjes te kopen, lekker handig om over een paar maand de rush in december te vermijden.

Maar dit jaar is 2020. Het jaar waarin alles anders is. En ook al leven we in hoop dat er toch eens een vaccin of een medicijn tegen corona komt, en ook al denken de experts erover na om de teugels een klein beetje te lossen, wellicht zal uitgebreid feesten met vrienden en familie niet aan de orde zijn. Zal je wel met de ganse familie in één bubbel etentjes binnen mogen organiseren? Ik vraag het me oprecht af. En kussen en knuffelen wanneer het nieuwe jaar start? Zal dat mogen? Wellicht niet.

Minister van volksgezondheid Maggie De Block was deze week duidelijk in een interview met De Morgen. Ze zei dat we “kerst en nieuwjaar ook niet zullen kunnen vieren zoals we dat gewoon waren”. Logisch. Wel niet gezellig natuurlijk. Al bij al spartel ik de covid-crisis wel door, ik overleef het wel, hou me aan de regels zoveel ik kan, ik  heb een zalige job, een geweldige partner, we wonen in een mooi huis, we gaan af en toe lekker eten, het kan allemaal zoveel erger.

Maar ik ben het net als iedereen uiteraard wel beu. En ik wil ook weer plannen kunnen maken. Natuurlijk wil ik weer naar Barcelona en weer DJ’n. Maar dat zal allemaal niet voor meteen zijn. Maar die korte donkere dagen die eraan komen, daar heb ik niet geweldig veel goesting in, in coronatijden, en een kerstperiode zonder sociaal contact lijkt me al helemaal ongezellig.

In elk geval: we plannen voorlopig niks. Kan ook niet. We zien wel wat het wordt. Maar één ding weet ik zeker: we gaan een hele grote kerstboom zetten. Desnoods enkel voor ons tweetjes en de kat. En er zullen kroketjes zijn en garnaalcocktail, en een bûche, desnoods ook voor ons twee alleen. En we zullen zeker goede bubbels drinken in onze bubbel. Sowieso al een strak plan, toch?