Kreeftje Oudjaar
Nieuws

Ons menu voor oudjaar… en wat eet jij?

Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf. Een van onze beste vriendinnen die elk jaar mee komt vieren hier, zou gisteren ook het vliegtuig genomen hebben om gezellig mee te eten en te feesten, maar jammer genoeg belde ze eergisteren dat ze ziek is en hoge koorts heeft, en dat vliegen dus tot haar grote spijt geen optie is. Ze wou de andere passagiers op de vlucht maar ook ons niet besmetten, want het ziet er naar uit dat ze een stevige griep te pakken heeft. Heel attent, maar ook wel erg zonde, want we keken erg uit naar de oudejaarsavond samen. Veel sterkte gewenst, en snel beterschap M.

Eergisteren ben ik dan maar beginnen rond surfen en kijken of we nog een tafeltje in een van onze favoriete restaurants konden reserveren voor ons twee. Maar dat was echt geen optie meer. Veel restaurants zijn gesloten, en de enkele die wel open zijn zitten vol. Een paar uitzonderingen, sommige echt chique restaurants, hebben nog wel een paar tafeltjes over, maar de prijzen die op oudjaar gevraagd worden zijn ook hier echt exuberant. Meestal meer dan € 400 per persoon en sommige vragen nog meer.

En het meest lastige is: je bent ook verplicht om een menu te nemen. Een gigantisch menu meestal met meer dan tien gangen. Kijk, daar heb ik nu echt geen zin in. Sinds ik zoveel afgevallen ben eet ik nog altijd goed, maar nooit meer zo gigantisch veel. Het liefste eet ik à la carte, een voorgerecht en een hoofdgerecht, en zelfs bijna nooit meer dessert. Om dan in chique pak in een restaurant vol andere mensen 12 gangen te zitten verorberen, aan zo’n gigantische prijzen, neen, ik zou dat niet plezant vinden.

Maar wij zijn echt van: elk nadeel heb z’n voordeel. Dus we maken er een gezellige avond thuis van. Ik heb een mooie champagne koud gelegd, we hebben witte en rode wijn van goede huizen gekozen. Neen, die drie flessen gaan niet allemaal leeg zijn, we zijn hier nog een paar dagen, de kurk kan erop en we kunnen nog wat verder genieten begin januari.

We hadden nog een blikje Royal Belgian Caviar in de frigo liggen, dus ik heb wat krieltjes doorgesneden en gestoomd, en met wat zure room erbij wordt dat een feestelijke aperitiefhapje. Van op de markt heb ik een klein Europees kreeftje meegebracht, dat ik kort gestoomd heb, ik heb zelf kruidenboter gemaakt met alle kruiden en look die ik nog in huis had, en ik ga voor ons beiden een helftje grillen met wat kaas op en panko. En als hoofdgerecht heb ik een filet mignon mee die ik ga bakken en serveren met lekkere zelfgemaakte pepersaus, een slaatje met tomaten en primeur-erwtjes, en frietjes met zelfgemaakte mayonaise. En als dessert ga ik mijn mama’s appeltaart maken uit Mijn Mama’s Kookboek. Heerlijk toch?

Als het niet te fris wordt gaan we, desnoods met dekentjes en lekker veel kaarsjes, dineren op ons terrasje. Met z’n twee. Yes! Met gezellige muziek op. Rustig maar dat kan ook eens plezant zijn. En heel misschien gaan we tegen middernacht nog even naar een goede vriend van ons die moet werken in het hotel waar hij een van de managers is. Het hotel is vlakbij Montjuïc en heeft een groot dakterras, dus van daaruit zouden we het vuurwerk prachtig kunnen zien.

Maar de kans bestaat ook dat we tegen twaalf uur al half liggen te snurken in ons bed. En misschien wordt het op die manier, compleet onverwacht, wel de gezelligste oudejaarsavond in jaren. We gaan in elk geval genieten. Ik hoop voor jullie hetzelfde. Maak er een prachtige avond van, geniet. En voor mensen die zoals onze vriendin M. ziek zijn, verdrietig of eenzaam, ook voor jullie wat warmte en kracht.

Gerelateerde nieuwsberichten

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer

Hier eet je volgens mij de allerbeste Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer