Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf. Een van onze beste vriendinnen die elk jaar mee komt vieren hier, zou gisteren ook het vliegtuig genomen hebben om gezellig mee te eten en te feesten, maar jammer genoeg belde ze eergisteren dat ze ziek is en hoge koorts heeft, en dat vliegen dus tot haar grote spijt geen optie is. Ze wou de andere passagiers op de vlucht maar ook ons niet besmetten, want het ziet er naar uit dat ze een stevige griep te pakken heeft. Heel attent, maar ook wel erg zonde, want we keken erg uit naar de oudejaarsavond samen. Veel sterkte gewenst, en snel beterschap M.
Eergisteren ben ik dan maar beginnen rond surfen en kijken of we nog een tafeltje in een van onze favoriete restaurants konden reserveren voor ons twee. Maar dat was echt geen optie meer. Veel restaurants zijn gesloten, en de enkele die wel open zijn zitten vol. Een paar uitzonderingen, sommige echt chique restaurants, hebben nog wel een paar tafeltjes over, maar de prijzen die op oudjaar gevraagd worden zijn ook hier echt exuberant. Meestal meer dan € 400 per persoon en sommige vragen nog meer.
En het meest lastige is: je bent ook verplicht om een menu te nemen. Een gigantisch menu meestal met meer dan tien gangen. Kijk, daar heb ik nu echt geen zin in. Sinds ik zoveel afgevallen ben eet ik nog altijd goed, maar nooit meer zo gigantisch veel. Het liefste eet ik à la carte, een voorgerecht en een hoofdgerecht, en zelfs bijna nooit meer dessert. Om dan in chique pak in een restaurant vol andere mensen 12 gangen te zitten verorberen, aan zo’n gigantische prijzen, neen, ik zou dat niet plezant vinden.
Maar wij zijn echt van: elk nadeel heb z’n voordeel. Dus we maken er een gezellige avond thuis van. Ik heb een mooie champagne koud gelegd, we hebben witte en rode wijn van goede huizen gekozen. Neen, die drie flessen gaan niet allemaal leeg zijn, we zijn hier nog een paar dagen, de kurk kan erop en we kunnen nog wat verder genieten begin januari.
We hadden nog een blikje Royal Belgian Caviar in de frigo liggen, dus ik heb wat krieltjes doorgesneden en gestoomd, en met wat zure room erbij wordt dat een feestelijke aperitiefhapje. Van op de markt heb ik een klein Europees kreeftje meegebracht, dat ik kort gestoomd heb, ik heb zelf kruidenboter gemaakt met alle kruiden en look die ik nog in huis had, en ik ga voor ons beiden een helftje grillen met wat kaas op en panko. En als hoofdgerecht heb ik een filet mignon mee die ik ga bakken en serveren met lekkere zelfgemaakte pepersaus, een slaatje met tomaten en primeur-erwtjes, en frietjes met zelfgemaakte mayonaise. En als dessert ga ik mijn mama’s appeltaart maken uit Mijn Mama’s Kookboek. Heerlijk toch?
Als het niet te fris wordt gaan we, desnoods met dekentjes en lekker veel kaarsjes, dineren op ons terrasje. Met z’n twee. Yes! Met gezellige muziek op. Rustig maar dat kan ook eens plezant zijn. En heel misschien gaan we tegen middernacht nog even naar een goede vriend van ons die moet werken in het hotel waar hij een van de managers is. Het hotel is vlakbij Montjuïc en heeft een groot dakterras, dus van daaruit zouden we het vuurwerk prachtig kunnen zien.
Maar de kans bestaat ook dat we tegen twaalf uur al half liggen te snurken in ons bed. En misschien wordt het op die manier, compleet onverwacht, wel de gezelligste oudejaarsavond in jaren. We gaan in elk geval genieten. Ik hoop voor jullie hetzelfde. Maak er een prachtige avond van, geniet. En voor mensen die zoals onze vriendin M. ziek zijn, verdrietig of eenzaam, ook voor jullie wat warmte en kracht.
Journalisten die zo in de eerste week van het jaar een halve pagina moeten vullen, terwijl het nieuws redelijk plat ligt, vragen er wel eens naar. Sommige tantes op nieuwjaarsfeesten ook … Lees meer
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer