Nieuws

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo. Zelf ben ik niet zo bijgelovig, maar ook in de keuken is bijgeloof wijdverspreid en varieert van cultuur tot cultuur.

  1. Het morsen van zout wordt vaak als ongeluk beschouwd. In sommige culturen moet je daarom zelfs een snufje zout over je linkerschouder gooien om het ongeluk af te wenden en boze geesten weg te jagen.
  2. Als de deksels van potten of pannen tijdens het koken beginnen te klapperen, wil dat eigenlijk gewoon zeggen dat je water kookt, maar anderen zien daar een teken in dat er binnenkort onverwacht bezoek zal komen. En niet per se het meest aangename bezoek.
  3. In sommige tradities wordt het doorgeven van een mes van hand tot hand als ongeluk beschouwd. Om dit te voorkomen, wordt het mes vaak op een tafel gelegd, zodat de ander het kan oppakken. Mijn goede vriend Jorge zal me bijvoorbeeld nooit een mes aanreiken, en ook nooit aanvaarden dat ik er hem een overhandig.
  4. In sommige Europese culturen wordt het als ongeluk beschouwd om brood ondersteboven op tafel te leggen. Het wordt geassocieerd met respectloosheid en kan zogenaamd slechte energie brengen.
  5. Het morsen van rijst wordt in sommige Aziatische culturen gezien als een teken van verspilling en kan ongeluk brengen. Anderen geloven dat gemorste rijst armoede en honger in huis zal brengen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer