Nieuws

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo. Zelf ben ik niet zo bijgelovig, maar ook in de keuken is bijgeloof wijdverspreid en varieert van cultuur tot cultuur.

  1. Het morsen van zout wordt vaak als ongeluk beschouwd. In sommige culturen moet je daarom zelfs een snufje zout over je linkerschouder gooien om het ongeluk af te wenden en boze geesten weg te jagen.
  2. Als de deksels van potten of pannen tijdens het koken beginnen te klapperen, wil dat eigenlijk gewoon zeggen dat je water kookt, maar anderen zien daar een teken in dat er binnenkort onverwacht bezoek zal komen. En niet per se het meest aangename bezoek.
  3. In sommige tradities wordt het doorgeven van een mes van hand tot hand als ongeluk beschouwd. Om dit te voorkomen, wordt het mes vaak op een tafel gelegd, zodat de ander het kan oppakken. Mijn goede vriend Jorge zal me bijvoorbeeld nooit een mes aanreiken, en ook nooit aanvaarden dat ik er hem een overhandig.
  4. In sommige Europese culturen wordt het als ongeluk beschouwd om brood ondersteboven op tafel te leggen. Het wordt geassocieerd met respectloosheid en kan zogenaamd slechte energie brengen.
  5. Het morsen van rijst wordt in sommige Aziatische culturen gezien als een teken van verspilling en kan ongeluk brengen. Anderen geloven dat gemorste rijst armoede en honger in huis zal brengen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer