Nieuws

Parmezaan: de koning van de Italiaanse kazen

Vandaag vieren ze in Italië hun Parmezaan, of de Parmigiano-Reggiano zoals de Italianen hem noemen. Het is een van die kazen die je meteen herkent aan zijn rijke, volle smaak en kruimelige structuur. Oorspronkelijk komt hij uit de regio rond Parma, Reggio Emilia, Modena en Bologna, en daar wordt hij al eeuwenlang volgens dezelfde traditie gemaakt. Elke kilo wordt minstens 12 maanden gerijpt, vaak zelfs 24 tot 36 maanden, waardoor deze wereldberoemde kaas zijn karakteristieke diepte en nootachtige smaak krijgt.

Wat Parmezaan zo bijzonder maakt, is dat hij tegelijk veelzijdig en verfijnd is. Je kunt hem raspen over pasta, risotto of salades, gebruiken om sauzen extra body te geven, of gewoon stukjes afbreken en puur proeven. Een goede Parmezaan is aromatisch, licht zout, met een subtiele zoetheid en een nootachtige toets die elke hap een beetje feestelijk maakt.

Naast de smaak is hij ook een kwaliteitsproduct: gemaakt van rauwe koemelk, zonder kunstmatige toevoegingen, en met een beschermde oorsprong die garant staat voor authenticiteit. Dat maakt hem niet alleen lekker, maar ook een stukje culinaire traditie op je bord.

Of je hem nu over je eten strooit of gewoon zo van het stuk geniet, Parmezaan verdient alle lof. Het is een kaas die smaakt naar Italië, vakmanschap en pure eenvoud tegelijk. Ik ben een grote fan en fiere ambassadeur van Comté uit Frankrijk, maar in Italië is de parmezaan samen met de gorgonzola voor mij de koning!

Gerelateerde nieuwsberichten

Mijn experimentje voor vandaag. Wat denk je?

Vanavond ga ik eens experimenteren. We hebben vrienden op bezoek, een Chileen en een Fransman, die allebei al lang in Barcelona wonen en al vaak bij ons zijn komen eten … Lees meer

French Dip Day, en het is niet wat je denkt dat het is

Op 12 november is het French Dip Day, en eerlijk, ik moest het zelf even opzoeken. Ik had er al eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Het klinkt Frans, maar het blijkt een echte Amerikaanse klassieker te zijn, ontstaan in Los Angeles meer dan honderd jaar geleden … Lees meer

Waarom pudding in Engeland geen pudding is

Toen ik een paar decennia geleden voor het eerst in Engeland kwam, begreep ik er eerlijk gezegd niks van. Na het hoofdgerecht vroeg onze Britse vriend Michael met een grote glimlach: “Would you like some pudding … Lees meer

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Shot Day: een traditie die ik totaal niet begrijp

8 november is Shot Day, een dag waarop mensen blijkbaar massaal shotjes drinken. En eerlijk: ik snap het helemaal niet. Ik ben geen fan van die snelle alcoholshots, ik ben een genieter … Lees meer

Eating healthy day, wat is dat voor mij?

5 november is Eating Healthy Day. Een dag die mensen wil aanmoedigen om wat bewuster te eten, iets gezonder te koken, en misschien eens stil te staan bij wat we allemaal op ons bord leggen … Lees meer

De Mannen Moeten Koken Dag. Wat bedoel je?

Ik vind het altijd grappig om de agenda’s en de “days of” bij te houden, omdat dat een inspiratiebron is voor alles wat er rond eten en koken in de wereld gebeurt … Lees meer

Zou jij dit durven eten?

Ik ben eigenlijk nogal een alleseter. Er zijn maar weinig dingen die ik niet durf te proeven. Ik hou van ontdekken, van nieuwe smaken en verrassende combinaties … Lees meer