We eten allemaal al eens graag pasta. Maar vaak koken we die gewoon verkeerd. Vraag maar eens aan een echte italiaan: deze zeven regels om je pasta te koken zijn gouden tips!
Pasta moet je koken in heel veel water. Niet zoveel dat de ketel overkookt, dat niet, maar wel altijd ruim voldoende water. De pasta heeft ruim sop nodig om gelijkmatig te koken en niet te kleven.
Een snuifje zout is gewoon te weinig. Wanneer je echt een smakelijke pasta wil dan moet dat snuifje een flinke snuif zijn. Het versnelt het kookproces niet, zoals je hier en daar zult lezen, wel integendeel, maar voor de smaak maakt het een wereld van verschil.
Deze truc is dan wel weer juist. Als je niet wilt dat je ketel overkookt leg je best een houten lepel over de pan. De belletjes die ontstaan bij het koken raken dan de lepel, die kouder is dan 100 graden en ze breken, en het vocht valt zo licht afgekoeld terug in het midden van de ketel. Overkoken zal dan niet (meer zo snel) gebeuren.
Veel mensen doen dat, ze denken dat de pasta dan minder zal kleven. Maar het gevolg is dat de pasta ook moeilijker gaat binden met de saus. Niet doen. Als je voldoende water gebruikt, het water eens goed laat draaien in de pot en de pasta rechtstreeks van het water in de saus doet is er geen probleem met plakken.
Al dente, al dente, al dente. Het zijn eigenlijk de drie belangrijkste regels bij het koken van pasta. Plat gekookte pasta is een schande. Het is niet lekker meer. Je hebt dat beetje beet gewoon nodig.
Doe je pasta rechtstreeks van het kokende water in je saus. Dat beetje kookvocht dat zo mee in je saus gaat helpt om de binding te maken tussen pasta en saus.
Eigenlijk is dit nog de allerbeste tip. Wanneer je een echt lekkere pastaschotel wil maken, dan moeten de saus en de pasta één worden. Een goede truc is om je pasta in je saus te koken. Of wat je ook kunt doen is de pasta 3 à 4 minuutjes minder lang koken dan de aangegeven tijd op het pakje, en dan nog enkele minuten verder laten sudderen tot de pasta al dente is.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer