We eten allemaal al eens graag pasta. Maar vaak koken we die gewoon verkeerd. Vraag maar eens aan een echte italiaan: deze zeven regels om je pasta te koken zijn gouden tips!
Pasta moet je koken in heel veel water. Niet zoveel dat de ketel overkookt, dat niet, maar wel altijd ruim voldoende water. De pasta heeft ruim sop nodig om gelijkmatig te koken en niet te kleven.
Een snuifje zout is gewoon te weinig. Wanneer je echt een smakelijke pasta wil dan moet dat snuifje een flinke snuif zijn. Het versnelt het kookproces niet, zoals je hier en daar zult lezen, wel integendeel, maar voor de smaak maakt het een wereld van verschil.
Deze truc is dan wel weer juist. Als je niet wilt dat je ketel overkookt leg je best een houten lepel over de pan. De belletjes die ontstaan bij het koken raken dan de lepel, die kouder is dan 100 graden en ze breken, en het vocht valt zo licht afgekoeld terug in het midden van de ketel. Overkoken zal dan niet (meer zo snel) gebeuren.
Veel mensen doen dat, ze denken dat de pasta dan minder zal kleven. Maar het gevolg is dat de pasta ook moeilijker gaat binden met de saus. Niet doen. Als je voldoende water gebruikt, het water eens goed laat draaien in de pot en de pasta rechtstreeks van het water in de saus doet is er geen probleem met plakken.
Al dente, al dente, al dente. Het zijn eigenlijk de drie belangrijkste regels bij het koken van pasta. Plat gekookte pasta is een schande. Het is niet lekker meer. Je hebt dat beetje beet gewoon nodig.
Doe je pasta rechtstreeks van het kokende water in je saus. Dat beetje kookvocht dat zo mee in je saus gaat helpt om de binding te maken tussen pasta en saus.
Eigenlijk is dit nog de allerbeste tip. Wanneer je een echt lekkere pastaschotel wil maken, dan moeten de saus en de pasta één worden. Een goede truc is om je pasta in je saus te koken. Of wat je ook kunt doen is de pasta 3 à 4 minuutjes minder lang koken dan de aangegeven tijd op het pakje, en dan nog enkele minuten verder laten sudderen tot de pasta al dente is.
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer