Nieuws

Preventief op dieet voor de Kerstdagen! Goed idee?

In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen.

Het is een vriendin van mij die het nu al jaren doet, zo begin december. “Ik ga dan altijd een maandje op dieet,” zei ze me een paar jaar geleden, “zodat ik met een maatje minder de feestdagen in ga, en ongegeneerd kan genieten tussen kerst en nieuwjaar. Ben ik dan wat aangekomen, wat bijna niet te vermijden valt, dan zit ik weer op mijn normale gewicht en kom ik niet gefrustreerd uit de feesten. Want hoe zielig is het om die koude donkere maanden januari en februari al lijnend te moeten doorbrengen.”

Ik vind het begrijpelijk. Er zit iets slims in haar plannetje. Gezonder eten, evenwichtiger, en de calorietjes een beetje tellen is sowieso een strak plan, of dat nu voor, tijdens, of na de feesten is. Maar anderzijds geloof ik niet in crashdiëten om daarna twee weken te gaan brassen. Een gezonde levenshouding moet je in feite constant proberen aan te houden, want anders zit je snel in dat verfoeilijke jojo-verhaal waar je echt niet in wil raken. Geloof me, ik weet er alles van.

Wanneer je even zoekt op dieetsites zie je wel veel “gewicht verliezen voor de kerst“-verhalen. En er zijn ook veel dames (en heren) die voor hun huwelijk nog een extra inspanning willen doen om sowieso in dat trouwkleed te passen. De belangrijkste regel is echter om nooit voor een crashdieet te gaan. Dus blijf altijd zo’n 1200 caloriën per dag nuttigen, anders ga je je zelf ondervoeden, en dat is een dom idee. En neem de volgende regels altijd in acht, zo werkt het bij mij…

GA ZOVEEL MOGELIJK WANDELEN

Bewegen is noodzakelijk. Hardlopen is prima. Maar begin daar maar eens aan van nul, makkelijk is dat niet. Bij wandelen is dat helemaal anders. Iedereen kan het. De ene een paar honderd meter, de andere een marathon. Ik kan enkel zeggen: begin er aan. Voetje per voetje, stap per stap beginnen, en volhouden is de boodschap. Begin met wat je aankan en drijf dan stelselmatig op. Voor je het doorhebt ben je verslaafd. Geloof me: niks is zo efficiënt om af te vallen dan wandelen. Meer info daarover in mijn boek Waarom Wandelen dat je hier kopen kunt.

DRINK VEEL WATER

Ik ben van nature een grotedrinker. Ja, wijn lust ik zeker, maar water ook. En dat is goed nieuws, want van water drinken blijk je af te vallen. Ik heb op kantoor altijd een fles water naast me staan, en soms drink ik een paar liter per dag.

KOOK ELKE DAG IETS LEKKERS

Natuurlijk moet je minder eten wanneer je wil afvallen, of toch minstens anders. Calorietjes tellen is dan vaak de boodschap. Maar ik maakte er een sport van om zelfs in de periodes dat ik keihard aan het diëten was elke dag lekker te koken. Groenten zijn prima, vis ook, vlees kan evengoed, als je maar uitkijkt wat en hoeveel je eet. Op deze blog staan een heleboel lekkere lichte gerechten.

ZONDIG AF EN TOE EENS ALL THE WAY

Bij mij hielp dat ontzettend: één keer per week zondigde ik keihard tijdens m’n afvalperiode. Dan ging ik bijvoorbeeld naar een toprestaurant, en ik zondigde niet een klein beetje, maar heel veel. Als cadeautje. Maar ook omdat dat geen kwaad kan. Psychologisch, maar ook fysiek. Wanneer je enkel heel mager eet denkt je lichaam: de derde wereldoorlog is uitgebroken, rantsoeneren is de boodschap. Wanneer je die magere periode eens stevig doorbreekt, werkt dat als een katalysator, en schiet je verbrandingsoven weer stevig in gang.

GENIET VAN DE COMPLIMENTJES

Gemakkelijk wordt het nooit. Voor mijzelf blijft het een flinke strijd, die levenslang gevoerd zal moeten worden. Maar als je volhoudt zul je complimentjes krijgen. Je weegschaal zal beetje bij beetje mooiere cijfers tonen, en dat doet deugd. Je zult maatje per maatje afvallen, en dat is leuk. En mensen zullen je complimentjes geven. Neem die trots in ontvangst. Dat stimuleert je om niet op te geven.

Gerelateerde nieuwsberichten

Waarom goede voornemens begin januari mislukken!

Journalisten die zo in de eerste week van het jaar een halve pagina moeten vullen, terwijl het nieuws redelijk plat ligt, vragen er wel eens naar. Sommige tantes op nieuwjaarsfeesten ook … Lees meer

Kreeftje Oudjaar

Ons menu voor oudjaar… en wat eet jij?

Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf … Lees meer

World Fastfood Day: wat zijn de populairste fastfoodketens?

Wat zijn de populairste fastfoodketens?

Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer

Opgelet: pistolets en sandwichen hou je op een andere manier vers!

Pistolets hou je op een andere manier vers dan sandwichen

Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer

Een dilemma: World Gym Day vieren, of enkel wandelen?

Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer

Gruwelijke eerste schooldag...

Gruwelijke eerste schooldag…

Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer

IMG_5323 2

Vandaag gaan we lunchen in het tweede beste restaurant ter wereld

Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer

Waar komt lasagne vandaan en welke variant is mega lekker?

Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer