Nieuws

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen. Soms voor een recept, soms gewoon om te horen hoe het gaat. We delen de liefde voor koken, voor het goede leven, voor kleine dingen die groots blijken: een perfect gebakken appeltaart, een geurige stoofpot, een kop koffie met een koekje op het juiste moment.

Mama is geen vrouw van grote woorden. Ze houdt niet van aanstellerij, staat liever in de coulissen dan in de schijnwerpers. Maar wie haar kent, weet hoeveel warmte, aandacht en verfijning in alles zit wat ze doet – van haar kookkunst tot haar zachte raad en haar vrijwilligerswerk voor mensen die het moeilijk hebben.

Samen brachten we Mijn Mama’s Kookboek uit: een bundel met recepten uit grootmoederskeuken, aangevuld met mijn eigen varianten. Het is een eerbetoon aan generaties vrouwen die met smaak en zorg de tafel vulden. Met de opbrengst steunen we enkele meisjes in India die anders niet verder konden studeren. Mama stond erop. Want delen zit in haar aard.

Speciaal voor moederdag deel ik op mijn foodblog enkele van haar meest geliefde klassiekers. Gerechtjes die ruiken naar zondag, naar thuiskomen, naar mama. Dank je, mama. Voor het koken, het luisteren, het zijn. Jij bent mijn mooiste ingrediënt.

🧡 Mijn Mama’s Kookboek is nog steeds online te koop via www.silenro.be

Cake 2
Recept

Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek

In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama. Klassieker dan dit zul je je cake niet vinden. Belangrijk zijn de gelijke delen van de vier ingrediënten en dan kan het bijna niet fout gaan … Lees meer

Mama's-zalmfilet
Recept

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd. Het bijzondere is de lange kooktijd van de zalm. Ik vind het persoonlijk nog lekkerder als zalm wat korter bereid wordt en vanbinnen nog wat rauw is, maar hey, dit is mama’s recept, en geloof me, het is heerlijk … Lees meer

WBC-KVMM-180273-2
Recept

Mama’s gele crème met Biscoff speculoosjes #advertentie

Mijn lievelingsdessert van toen ik klein was, mijn mama Anny maakte het zo vaak klaar: gele pudding. We noemden die crème. Vaak met wat bruine suiker en aardbeien in het seizoen. Maar het lekkerste vonden we dit topdessert wellicht wanneer mama speculoosjes in de crème stopte. Wel altijd met Biscoff speculoosjes (die van van Lotus Bakeries), zegt mijn mama altijd, want dat zijn de echte, de beste … Lees meer

's-rabarbertaart
Recept

De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny

Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag. Bereiding Snij 600 gram rabarber in stukjes van ongeveer 1cm (de schil mag er gewoon aanblijven) … Lees meer

Mijn mama’s kookboek

Gerelateerde nieuwsberichten

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer

Hier eet je volgens mij de allerbeste Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer

No Diet Day – Waarom ik nooit meer écht dieet

Vandaag is het No Diet Day. Een dag waarop we even stoppen met calorieën tellen, wegen, meten en vooral: streng zijn voor onszelf. En eerlijk? Ik ben echt helemaal vóór … Lees meer