Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen. Soms voor een recept, soms gewoon om te horen hoe het gaat. We delen de liefde voor koken, voor het goede leven, voor kleine dingen die groots blijken: een perfect gebakken appeltaart, een geurige stoofpot, een kop koffie met een koekje op het juiste moment.
Mama is geen vrouw van grote woorden. Ze houdt niet van aanstellerij, staat liever in de coulissen dan in de schijnwerpers. Maar wie haar kent, weet hoeveel warmte, aandacht en verfijning in alles zit wat ze doet – van haar kookkunst tot haar zachte raad en haar vrijwilligerswerk voor mensen die het moeilijk hebben.
Samen brachten we Mijn Mama’s Kookboek uit: een bundel met recepten uit grootmoederskeuken, aangevuld met mijn eigen varianten. Het is een eerbetoon aan generaties vrouwen die met smaak en zorg de tafel vulden. Met de opbrengst steunen we enkele meisjes in India die anders niet verder konden studeren. Mama stond erop. Want delen zit in haar aard.
Speciaal voor moederdag deel ik op mijn foodblog enkele van haar meest geliefde klassiekers. Gerechtjes die ruiken naar zondag, naar thuiskomen, naar mama. Dank je, mama. Voor het koken, het luisteren, het zijn. Jij bent mijn mooiste ingrediënt.
🧡 Mijn Mama’s Kookboek is nog steeds online te koop via www.silenro.be
In Mijn Mama’s Kookboek staan de recepten van mijn lieve mama Anny, afgewisseld met mijn varianten. Daar staan ook taarten in en cake, want niemand maakt dat beter dan mijn mama. Klassieker dan dit zul je je cake niet vinden. Belangrijk zijn de gelijke delen van de vier ingrediënten en dan kan het bijna niet fout gaan … Lees meer
Recept
Mama’s Cake uit Mijn Mama’s Kookboek
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd. Het bijzondere is de lange kooktijd van de zalm. Ik vind het persoonlijk nog lekkerder als zalm wat korter bereid wordt en vanbinnen nog wat rauw is, maar hey, dit is mama’s recept, en geloof me, het is heerlijk … Lees meer
Recept
Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree
Mijn lievelingsdessert van toen ik klein was, mijn mama Anny maakte het zo vaak klaar: gele pudding. We noemden die crème. Vaak met wat bruine suiker en aardbeien in het seizoen. Maar het lekkerste vonden we dit topdessert wellicht wanneer mama speculoosjes in de crème stopte.
Wel altijd met Biscoff speculoosjes (die van van Lotus Bakeries), zegt mijn mama altijd, want dat zijn de echte, de beste … Lees meer
Recept
Mama’s gele crème met Biscoff speculoosjes #advertentie
Ik weet het al langer… ze scoren altijd heel goed hier op de blog, de taarten en desserts van mijn mama Anny. En deze rabarbertaart is een absolute klassieker uit onze kindertijd en blijft een super succesvol dessert tot op vandaag. Bereiding
Snij 600 gram rabarber in stukjes van ongeveer 1cm (de schil mag er gewoon aanblijven) … Lees meer
Recept
De zalige rabarbertaart van mijn mama Anny
Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer
Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer
Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer
4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer
Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer
Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer
Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer
Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer